Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 12:42 |

Delegacija BiH u Budimpešti na konferenciji o suradnji u oblasti onkologije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Delegacija Bosne i Hercegovine koju predvodi ministar civilnih poslova Adil Osmanović učestvuje u radu Regionalne konferencije ministara o partnerstvu i saradnji u oblasti onkologije u Budimpešti, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Konferencija se održava s ciljem jačanja saradnje u oblasti onkologije, promovisanja vrhunske dijagnostike i terapeutske procedure u onkološkoj njezi, kao i pokretanja konkretnih projekata saradnje u oblasti onkologije s ciljem poboljšanja zdravstvene situacije u zemljama regiona.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da podaci iz regiona zapadnog Balkana govore da su maligne bolesti drugi najčešći uzrok smrtnosti, što predstavlja veliki problem i za pacijente i za zdravstvene vlasti kod prevencije, dijagnostike, liječenja i praćenja onkoloških pacijenata.

- Nažalost, broj oboljelih od malignih bolesti u Bosni i Hercegovini konstantno raste. Stoga su zdravstvene vlasti u proteklom periodu radile na izradi strateških dokumenata za sprečavanje i rano otkrivanje raka, koji su temeljni elementi prevencije. Posebno želim istaći da borba protiv malignih neoplazmi podrazumijeva odgovornost svakog pojedinca za brigu o vlastitom zdravlju i sprečavanju bolesti. Prevencija i kontrola raka u kontekstu integrisanog pristupa postavlja jasnu mapu puta kako bi se ostvario potencijal za prevenciju, ranu dijagnozu, brzu terapiju i palijativnu skrb za osobe s karcinomom - rekao je ministar Osmanović. 

Na konferenciji je usvojena Deklaracija koja bi trebalo da olakša komunikaciju i poboljša saradnju među zemljama regiona, povećavajući njihovu zajedničku snagu, učinkovitost i uticaj.

Učesnici su potvrdili opredjeljenost da podijele svoje metode i najbolje prakse kontrole raka, priznajući pritom važnost podrške istraživanju i razvoju na regionalnom nivou, kao i inovacijske aktivnosti u korist budućeg i produktivnog razvoja onkologije.

Tokom konferencije u Budimpešti, predstavljena je Akademija za onkologiju centralno-istočne Evrope, osnovane s ciljem da promoviše saradnju u oblasti tretmana karcinoma.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bošnjak: Olimpijska godina prilika za pokretanje novih projekta u sportu

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Nakon više od šest godina održana sjednica Konferencije ministara obrazovanja u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'