Ekonomija     | 12.06.2019. 12:33 |

Ramić: Sačuvati radna mjesta i povećati zaposlenost

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 12.juna (FENA) – Predsjednik poslaničke grupe Zajedno za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Edin Ramić izjavio je danas da zakonom na efikasan način treba odrediti mjere kako bi se sačuvao postojeći broj radnih mjesta te povećao broj novozaposlenih.

Tokom rasprave u entitetskom parlamentu o Prijedlogu zakona o podsticajima u privredi RS, po hitnom postupku, kojim se omogućava povrat poreza i doprinosa onim poslodavcima koji povećaju plaće radnicima u tom bh.entitetu, Ramić je dodao da dobra namjera da se pokušava urediti ta oblast, ali da rješenja nisu na adekvatan način predložena.

Istakao je da bi trebalo razmišljati na koji način ukupno osigurati bolji ambijent za poslovanje u tom bh. entitetu te smanjiti doprinose kako bi se povećao broj uposlenih.

-Jedino se podrškom novouposlenim radnicima postižu efekti – ukazao je Ramić, izrazivši bojazan da izdvajanje sredstava iz budžeta za povećanje plaća neće dati efekte, jer je zakon veoma široko postavljen.

Nije jasno, kazao je, i koliki će biti budžet za te namjene i rok primjene, odnosno na koliko vremena poslodavci mogu računati na taj vid podsticaja.

Efiksnije bi bilo, smatra, umanjiti doprinose onima koji ih redovno uplaćuju.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić smatra da je zakon neophodan te da će dati efekte, posebno kako bi se smanjila “siva zona”.

-Vrlo je važno da oni koji su u toj zoni, uđu u realnu zonu plaćanja – rekao je Žunić.

Ukazao je da je važno podsticati ulaganja i pratiti ravnomjeran razvoj RS.

Spomenuti zakon je tek treća, od 48 tačka dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS-a.

Bit će riječi o više zakona koji se tiču oblasti privrede te, između ostalog, o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojima je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'