Svijet     | 12.06.2019. 10:44 |

Vijeće sigurnosti traži hitan prekid nasilja nad civilima u Sudanu

FENA Internet

NEW YORK, 12. juna (FENA) - Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo nedavno nasilje u Sudanu i pozvalo na trenutni prekid nasilja nad civilima, u jeku izvještaja da su snage sigurnosti ubile desetke miroljubivih demonstranata u ovom mjesecu.

U saopćenju objavljenom nakon sastanka u New Yorku, Vijeće je pozvalo sve političke aktere da nastave zajednički raditi na sporazumnom rješenju trenutne krize.

U saopćenju se naglašava značaj poštovanja ljudskih prava i osiguravanja potpune zaštite civila, kao i provođenja pravde i kažnjavanja odgovornih za kršenja ljudskih prava. 

Članovi Vijeća pozdravili su objavu sudanskog Prelaznog vojnog vijeća da će incidenti biti istraženi.

Vijeće sigurnosti također je pozvalo generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da nastavi s podrškom regionalnim i međunarodnim naporima na organiziranju i provođenju nacionalnog tranzicijskog procesa.

Udruženje liječnika saopćilo je da su snage sigurnosti ubile stotinjak ljudi i ranile još petstotinjak tokom slamanja masovnih demonstracija u Khartoumu u ovom mjesecu, dok je ministarstvo zdravstva objavilo da je poginula 61 osoba.

Sudanski demonstranti zahtijevaju da Prelazno vojno vijeće, koje je na vlasti od svrgavanja u vojnom udaru dugogodišnjeg čelnika Omara al-Bashira, preda vlast civilnoj vladi, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta