Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 08:38 |

Ambasada BiH u Oslu-Predavanje o stanju geopolitičkih odnosa na Bliskom istoku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - U organizaciji Ambasade BiH u Oslu jučer je u prisustvu predstavnika bh. dijaspore i diplomatskog kora iz zemalja zapadnog Balkana upriličeno predavanje o temu "Aktuelno stanje geopolitičkih odnosa na Bliskom istoku".

Temu je prezentirao Slobodan Srdanović, diplomat sa dugogodišnjim iskustvom u radu na bliskoistočnim destinacijama i aktuelni savjetnik u Ambasadi BiH u Oslu.

Srdanović je ovu zanimljivu oblast otvorio presjekom istorije Bliskog istoka, od starog vijeka kada je ovaj region smatran kolijevkom civilizacije, zatim biblijskog perioda, pa sve do raspada Otomanske imperije.

Koristeći se istorijskim činjenicama, objasnio je suštinu bliskoistočnog spora, bliskoistočne ratove, mirovne inicijative i ulogu međunarodnih aktera u pronalasku trajnog mirovnog rješenja za sukobljene strane na Bliskom istoku.

Srdanović je kroz svoje izlaganje objasnio i širi aspekt bliskoistočne krize u kontekstu najnovijih istorijskih događaja, od pojave Islamske revolucije u Iranu, ratova u Iraku i Siriji, "arapskog proljeća" pa do najnovijih stavova američke administracije o Jerusalemu i reakcije različitih međunarodnih organizacija na ove stavove.

Poseban akcenat u izlaganju stavio je na palestinsko pitanje, odnosno istorijske faze u izgradnji Palestine od njene borbe kroz oružane oblike otpora, intifade, do međunarodnog legitimiteta i međunarodnog priznanja od većine zemalja Ujedinjenih nacija.

Anticipirajući buduće procese u izgradnji trajnog i održivog mira na Bliskom istoku i zaokruživanju državnosti Palestine, ukazao je na moguće prepreke i izazove koji će se pojaviti na putu potpune normalizacije odnosa Izraela i Palestine i izgradnje stabilnog mira na Bliskom istoku.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević je kazao kako je ovo pitanje izuzetno bitno na globalnom nivou, ali i da se isto ispoljava djelimično i kroz emigrantsku krizu u BiH koja svakim danom postaje sve veći problem u domovini.

Također je naglasio da je situacija još pod kontrolom dok se Turska iskazuje saglasnom da drži milione Sirijaca na svojoj teritoriji, međutim da kojim slučajem ti milioni krenu put Europe, to bi tek izazvalo veliku krizu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada Norveške inicira dijalog i susrete vjerskih poglavara Balkana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo