Kultura     | 12.06.2019. 07:58 |

U Zemaljskom muzeju BiH prezentacija zahtjevnih restauratorskih radova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Zemaljskim muzejom BiH prezentirat će danas rezultate projekta "Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH".

Projekt je implementirala Komisija u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH, dok su sredstva u iznosu od 625.000 američkih dolara osigurana iz Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, odnosno US State Departmenta.

Implementator projekta, koji je počeo krajem 2015. godine, je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

U okviru projekta završena je restauracija krovova nad Odjeljenjem za prahistoriju, koje je zatvoreno za javnost od 1992. godine, kao i restauracija enterijera te zidnog i stropnog slikarstva.

Također, završeni su radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka, te videonadzora (ukupno 104 vanjske i unutarnje kamere) u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja BiH. 

Svi radovi poduzeti u okviru ovog zahtjevnog projekta stvorit će uvjete za postavljanje izložbe "Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba", koja će nakon niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama Odjeljenja za arheologiju.

Na prezentaciji će se obratiti ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić, direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković.

Bit će prezentirana i sofisticirana oprema nabavljena u okviru tog projekta, koja će unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije, kao i rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja BiH, najavljeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Prezentacija o Transportnoj zajednici sutra u Parlamentarnoj skupštini BiH

Razvojna banka Federacije BiH u Goraždu prezentovala kreditne linije, moguće i otvaranje poslovnice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo