Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 19:05 |

Zasjedala Vlada BPK Goražde

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 11.juna (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, na današnjoj 7.redovnoj sjednici, dala je saglasnost Ministarstvu za privredu na Program utroška sredstava „Podrška razvoju neprofitnih organizacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde“ za 2019.godinu. Ovim programom u iznosu do 15.000 KM i ove godine podržat će se Obrtnička i Privredna komora, kao i Udruženje poslodavaca.

Kantonalnoj upravi za šumarstvo data je saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu Šumsko-privredne osnove za privatne šume na području Bosanskopodrinjskog kantona, budući da postojeća prestaje da važi krajem ove godine.

Na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, usvojena je Odluka o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za školsku 2019./2020.godinu, te utvrđen konačan Plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na nivou Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. godinu, Redovni programi-kvalitetni sport (priprema i takmičenje), kantonalni savezi, školski sport, sport osoba s invaliditetom.

Ovaj Plan urađen je na osnovu postojećih kriterija, koje u narednoj godini svakako treba mijenjati kako bi se definisali prioriteti u finansiranju sporta, zaključak je Vlade.

Nakon što je primila k znanju Informaciju Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice o toku procedure i postupka po zahtjevu za pokretanje obnove postupka u predmetu utvrđivanja ispunjenosti uvjeta za rad PZU Apoteka Diva Medica Goražde, Vlada je formirala tim pravnika koji će sačiniti sveobuhvatnu analizu ovog slučaja te u roku deset dana predložiti Vladi konkretne mjere za dalje postupanje.

Formirana je takođe i radna grupa, tim za pregovore sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije na području BPK Goražde.

Vlada je razmatrala i primila k znanju Informaciju Ministarstva za boračka pitanja o sprovedenim aktivnostima na implementaciji stimulativnih mjera pri zapošljavanju i samozapošljavanju branilaca i članova njihovih porodica s prostora BPK Goražde za period 2016.-2019.godina. Ovaj program, po riječima resornog ministra, nedavno je usješno okončan a posredstvom njega 10, odnosno 11 korisnika, dobilo je pomoć za pokretanje vlastitog biznisa.  Mada u ovoj godini zbog nedostataka finansijskih sredstava neće biti sličnih programa, Vlada je ocijenila da s takvom pozitivnom praksom treba nastaviti i ubuduće.

Na prijedlog Ministarstva urbanizma, Vlada je usvojila prijedlog Pravilnika o izmjenama Pravilnika o definisanju minimalnih kadrovskih i materijalno-tehničkih uvjeta koje moraju ispunjavati izvođači da bi dobili licencu za obavljanje djelatnosti građenja. Prema obrazloženju resornog ministra, glavni razlog za donošenje ovog Pravilnika je pojednostavljivanje uvjeta za sticanje prava na licencu, kao i stvaranje uvjeta za zdraviju konkurenciju na tržištu između pravnih osoba koje obavljaju djelatnost građenja.

 Firmi „Goraždestan“ d.o.o. Goražde   odobreno je plaćanje računa za izvedene radove na sanaciji krova na nadograđenom stambeno-poslovnom objektu u ulici Mevsuda Bajića Baje bb u Vitkovićima.

Vlada je odobrila i novčana sredastva za obezbjeđivanje alternativnog smještaja kroz nadoknadu za kiriju za april i maj ove godine, kao i za isplatu pete tranše JP RTV BPK-a Goražde d.o.o. Goražde.

Na osnovu zaključka Kolegija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, zadužena su ministarstva da Vladi do petka dostave izvještaje o radu javnih ustanova i preduzeća za 2018. godinu, koja su u njihovoj nadležnosti.

Do kraja sjednice Vlada je razmatrala odgovore na poslanička pitanja i inicijative, te se upoznala sa Zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije u vezi s usložnjavanjem sigurnosne situacije, a u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta Republika Srpska - saopćila je Služba za odnose s javnošću Vlade BPK Goražde.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Šečibović: Planirano izdvajanje više sredstava za Prokoško jezero (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu