Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 17:33 |

Predstavljena brošura sa zdravim receptima za vrtićku djecu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. juna (FENA) - U okviru projekta "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika stanovništva u BiH" (RHRFP), u ustanovi "Dječji vrtići" u Mostaru predstavljena je brošura o zdravoj prehrani.

Ustanova ''Dječji vrtići'' Mostar dobila je jedan od 17 malih grant projekata Federalnog ministarstva zdravstva naziva "Uživanje u zdravoj hrani od mnogih nas problema brani" u okviru kojeg je i nastala spomenuta brošura.

"Cilj projekta je unaprjeđenje zdravstvenog stanja stanovnika i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica da se brine o zdravlju stanovnika. Elementi koji su bitni za zdravlje nisu vezani samo za zdravstveni sistem", kazao je na predstavljanju stručni savjetnik u Ministarstvu zdravstva FBiH dr. Ferid Huseinbegović.

Naglasio je veliki problem s kojim se sve više susreće mlada populacija, a to je odanost porocima i upitna fizička aktivnost, te napomenuo da je istraživanje provedeno u mostarskim školama dalo poražavajuće rezultate u vezi s prekomjernom težinom djece.

Ravnateljica ustanove "Dječji vrtići" Mostar Danijela Kegelj istaknula je kako je ustanova provela niz praktičnih radionica o zdravoj prehrani.

"Plod tih radionica je brošura koju danas promoviramo. Važan podatak za nas je što su se i roditelji i djeca zajedno s uposlenicima uključili u ovaj proces te prošli edukaciju", naglasila je.

Nastavnica kulinarstava i slastičarstva Antonija Krišto, koja je imala značajnu ulogu pri sastavljanju brošure s receptima, kazala je kako su ovom brošurom svi roditelji dobili priliku iskušati jednostavna, ali zdrava jela i slastice, u kojima neće samo uživati djeca nego i odrasli.

Projekt "Smanjenje faktora zdravstvenih rizika stanovništva u BiH" podržala je Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC), u partnerstvu sa Svjetskom bankom, a implementira ga Federalno ministarstvo zdravstva.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ponovno poskupljuju privatni vrtići u Mostaru

Sindikat traži konkurse za prijem radnika u osnovne škole i vrtiće na neodređeno vrijeme

Potpisani ugovori: Kanton Sarajevo sa 12 miliona KM sufinansira boravak djece u privatnim vrtićima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'