Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 17:00 |

Ljubić: Ključ opstojnosti RS u poštivanju konstitutivnih prava manjinskih naroda

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 11.juna (FENA) - Ključ opstojnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine leži u poštovanju konstitutivnih prava i hrvatskog naroda u BiH, rekao je danas u Banjoj Luci predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i zastupnik u hrvatskom saboru Božo Ljubić.

- A ključ funkcionalosti, pa i opstojnosti Republike Srpske leži u poštivanju konstitutivnih prava manjinskih naroda u tom bh.entitetu i to su činjnice od kojih moramo poći - rekao je Ljubić, nakon okruglog stola o temi "Hrvati u Republici Srpskoj - opstanak”.

Ukazao je i na činjenicu da su u RS katolici mahom starije osobe i teško je očekivati da se sami mogu izboriti za svoja prava te da im se mora pomoći.

Ljubić je izrazio nadu da BiH ide ka EU, gdje će morati ispuniti uvjete kao što je poštivanje ustavnih prava svojih naroda i građana.

-Uvjeren sam da će tada mnoga pitanja konstitutivnih naroda i građana biti rješenja na bolji način – kazao je Ljubić.

Potpredsjednik RS-a Josip Jerković također smatra da opstanak i ostanak Hrvata na prostoru tog bh. entiteta može doći u pitanje, ukoliko međunarodni zvaničnici i donatori ne počne pomagati Hrvatima na prostoru RS-a.

-Ako budemo čekali da Sekretarijat Vlade RS-a za raseljena lica i migracije ili Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH ili Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obnovi sve objekte, na osnovu zahtjeva kojih je od 5.000 do 10.000 Hrvata na prostoru RS-a, onda mi to nećemo ni doživjeti. Postavlja se pitanje gdje su međunarodni donatori, zašto smo mi Hrvati ostavljeni na prostoru RS-a - upitao je Jerković.

Upozorio je da, nažalost, nema donatora kako bi uspjeli zadovoljiti sve koji žele da im se objekti obnove.

Biskup banjalučki Franjo Komarica ističe da mira nema bez pravde, a ovdje, kako mu se čini, nema pravde.

-Kako protumačiti da je nakon toliko donacija, na ovom prostoru, na kraju prošle godine ostalo 7.334 katolika, a na kraju rata nas je bilo preko 9.430. Gdje je taj povratak koji se trebao dogoditi, gdje je to obnavljanje najplodnijeg dijela BiH, Bosanske Posavine i Krajine - upitao je on.

Biskup Komarica smatra da je Hrvatima oduzeto jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo da budu svoji na svome u ovoj zemlji.

Vjeruje da će međunarodni i domaći predstavnici uvidjeti sve ove probleme i početiti da ih riješavaju.

Zaključci učesnika današnje rasprave, među kojima su brojne hrvatske udruge, bit će saopćeni narednih dana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Grlić Radman: Hrvati u Argentini su "veliki potencijal“ za doseljenje u Hrvatsku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'