Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 16:19 |

Održan sastanak Organizacinog odbora konferencije ombudsmena za oružane snage

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - U sjedištu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održan je pripremni sastanak Organizacionog odbora 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage, koja će od 27. do 30. oktobra ove godine biti održana u Sarajevu, saopćeno je.

Sastankom koji su organizovali Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, Sekretarijat PSBiH i Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga (DCAF), rukovodio je parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović. Prisustvovali su predstavnici institucija vojnih ombudsmena SR Njemačke, Holandije, Austrije, Južnoafričke Republike, kao i predstavnici DCAF-a, koji su, uz Kraljevinu Norvešku, donatori predstojeće konferencije.

Tokom sastanka kandidovane su teme o kojima će se razgovarati na predstojećoj konferenciji, a bilo je riječi i o infrastrukturi koju nudi zgrada PSBiH, te o dočeku, smještaju i uslugama za učesnike konferencije. Konstatovano je da su Kancelarija parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Sekretarijat PSBiH potpuno spremni za održavanje 11. svjetske konferencije ombudsmana za oružane snage.

Prema zaključcima učesnika pripremnog sastanka, svi sektori Sekretarijata PSBiH koji će učestvovati u organizaciji i realizaciji ovog važnog događaja, osposobljeni su da izvrše svoje zadatke, pa su, prema kriterijima Organizacionog odbora i DCAF-a, svi preduslovi za održavanje konferencije u potpunosti ispunjeni.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović upoznao je učesnike pripremnog sastanka s radom Kancelarije kojom rukovodi. Prezentovani su i sadržaji Izvještaja o radu Kancelarije parlamentarnog vojnog povjerenika za 2017. i 2018. godinu, nakon čega je vođena rasprava o strukturi tema o kojima je planirano da se razgovara tokom konferencije.

Učesnicima pripremnog sastanka obratio se i generalni inspektor Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH, general Mirsad Ahmić.

Učesnici dvodnevnog sastanka sutra će posjetiti Komandu Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana