Ekonomija     | 11.06.2019. 15:55 |

Konferencija i sajam ENERGA 2019 pod sloganom 'Misliti na budućnost' (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Deveti međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA 2019, koji je otvoren danas u sarajevskom Centru Skenderija pod sloganom 'Misliti na budućnost', u tri sajamska dana okupit će brojne izlagače iz 12 zemalja i više od 200 učesnika Konferencije ENERGA.

Ovaj jedinstveni energetski događaj presjecanjem vrpce otvorili su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Haris Bašić, predsjednik Inicijativnog odbora ENERGA-e Mirsad Đonlagić, te potpredsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora ENERGA-e Mirsad Jašarspahić.

ENERGA kroz sajamsko-konferencijske sadržaje već devetu godinu, a treću kako se održava u Sarajevu, tretira oblasti bliske energetici, pratećoj industriji i zaštiti okoliša. Kao i predhodnih godina okupila je najznačajnije predstavnike vladinog i nevladinog sektora, istraživačko-obrazovnih institucija i privrede.

Ministar Šarović je istaknuo da ovaj sajam ima regionalnu dimenziju, te da je prilika za razvoj energetskog sektora u kojem je BiH u proteklom periodu napravila napredak, ali ne i dovoljan.

- Energetika je već u fokusu naše zemlje, dobija na značaju... Samo da smo mi malo spremniji, da brže donosimo odluke, da ne zaostajemo i ne gubimo vrijeme, ne bi nam moglo biti granica kada je riječ o energetici. To je moja osnovna želja, da shvatimo koji je to potencijal koji imamo i da iskoristimo te prilike - naveo je Šarović.

Od prošle godine u BiH se, prema njegovim riječima, desilo nekoliko dobrih stvari kada je energetika u pitanju, a prije svega donesena je Okvirna energetska strategija.

- Također, fokus smo stavili i na električne automobile, te je pred Vijećem ministara BiH odluka kojom bi se za električne automobile ukinule carine, te ćemo umjesto 18 kupljenih uskoro električne automobile mjeriti stotinama. Problem je što kasnimo, što su naši koraci spori u poređenju s drugima, što se reforme sporo provode i drugi nas pretiču – podvukao je Šarović.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je ovom prilikom istakao ogromne potencijale koje BiH ima, ali koji nažalost nisu dovoljno iskorišteni te je naveo da se u BiH koristi samo 35 posto hidroenergetskog potencijala.

Pitajući "Šta čekamo", poručio je da prepreka za korištenje energetskih resursa nema.

Predsjednik Inicijativnog odbora ENERGA-e Mirsad Đonlagić je kazao da je ovaj sajam i konferencija prilika da se govori o energetskom sektoru u BiH, izazovima, opredjeljenjima i predstojećim investicionim aktivnostima.

-Želja nam da ova jedinstvena, specijalizirana i uspješna regionalna manifestacija bude prilika u kojoj ćemo vidjeti najveće i najbolje, ali i čuti i sva ona pitanja koja nas opterećuju, oko kojih se nekada i sporimo, ali što predstavlja i našu obavezu koju moramo ispuniti u procesu približavanja EU – istakao je Đonlagić.

Naš put u BiH je, prema njegovim riječima, u mnogome definiran, a to se pogotovo može reći nakon dugo očekivane i najavljivane investicije o izgradnji zamjenskog kapaciteta Bloka 7 u TE Tuzla.

-I pored toga naša je obaveza, ali i potreba da razvijamo ovaj sektor, da pratimo i poštujemo evropske standarde, a time ispunjavamo obaveze koje stoje pred nama, da razvijamo primjenu obnovljivih izvora energije, otvaramo novi investicijski prostor čime obezbjeđujemo ne samo energetsku diverzifikaciju, nego povećavamo svoju nezavisnost i samostalnost čime povećavamo i stvaramo prostor za toliko potrebna radna mjesta – potcrtao je Đonlagić.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je naglasio značaj ove manifestacije za Federaciju i BiH te podsjetio da je 2013. donesen zakonski okvir koji tretira pitanja obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije čime su stvorene pretpostavke za razvoj u ovoj oblasti.

-Oblast energetike je dobar temelj i prostor za investicije, kako izvana, tako i domaćih investitora i predstavlja mogućnost  za ukupan razvoj gospodarstva u BiH – poručio je Čavara.   

Ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo Haris Bašić smatra da ova sajam izražava posvećenost modernoj, održivoj i efikasnoj energetskoj budućnosti.

Jašarspahić je naveo da je Privredna komora FBiH podržala ovaj sajam i konferenciju jer ga je prepoznala kao mjesto na kojem bh. kompanije iz energetskog sektora mogu predstaviti projekte, razmijeniti ideje i steći nove partnere.

Neke od tema koje su u fokusu ENERGA-e 2019 su  analiza tržišta obnovljive energije, investicije i integracije obnovljivih izvora energije u BiH, sa fokusom na integraciju vjetroelektrana, Blok 7, maloprodajno tržište električne energije u BiH, te biogasne elektrane. 

Pogledajte http://fena.ba/video/3061/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1vjlL-bywLeSBHPY-JGN4l7Adruj9bYNO?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Memorandum Privredne komore FBiH, turskog IZFAS-a i sajma Energa (VIDEO)

Đonlagić: Evropske zemlje danas troše manje energije nego prije deset godina

Energa 'b2b' susreti šansa bh. kompanijama za pronalazak inostranih partnera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'