Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 12:58 |

Mamić: U pitanju je politički montiran proces, BiH je moja sudbina i nada

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Bivši Dinamovom čelnik Zdravko Mamić pojavio se danas na Sudu Bosne i Hercegovine u Sarajevu gdje je imao saslušanje povodom potjernice koju su za njim raspisale vlasti u Hrvatskoj.

Mamić je optužen za finansijske malverzacije u Dinamu, a pripadnici Državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su mu uručili poziv za saslušanje pred Sudom BiH, gdje je stigao s odvjetnikom Zdravkom Rajićem. 

Rajić je istaknuo da je Sud BiH prihvatio stav odbrane da nema osnova za pritvor, s tim da je naložio Mamiću zabranu napuštanja BiH i polaganje putne isprave, što je odbrana i očekivala. Dodao je da postupak zahtijeva detaljnu elaboraciju jer optužnica ima više od 700 stranica, te da će odbrana tražiti odgovarajući rok za pripremu.

Mamić je po okončanju ročišta istaknuo da se u optužnicama ne može pročitati da je oštetio državni proračun Hrvatske ili utajio porez, niti je Dinamo napisao da se osjeća oštećenim, već da je u pitanju politički montiran proces.  

- Na leđa mi se navalio hrvatski režim i sve je ovo politički montirani proces. Ja to razumijem, ali ne mogu da shvatim da novinari to ne ispitaju. Ovdje se traži moja eliminacija iz sportskog i fizičkog života u Hrvatskoj. Država Bosna i Hercegovina je moja druga domovina, a samim time moja sudbina i nada - izjavio je Mamić. 

Zahvalio se medijima i institucijama BiH što ga "tretiraju kao normalnu osobu sa svim ljudskim pravima, što je u potpunosti dijametralno suprotno onom što je doživio u Hrvatskoj".

- Moj krajnji cilj je da se suđenje ne održi u Osijeku, jer je tamošnji sud ucijenjen od hrvatskih službi. Jučer sam htio iznijeti podatke koji bi uzdrmali državu, ali time bih naštetio svojoj situaciji - dodao je Mamić. 

Mamić je optužen da je oštetio Dinamo za oko 200 miliona hrvatskih kuna. Nakon prvostepene presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine osuđen je na šest i pol godina zatvora, nakon čega se sklonio u BiH, čiji je državljanin. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu