Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 12:08 |

Crnadak i Petříček: BiH i Češka nemaju pitanja koja bi opterećivala odnose

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Bosna i Hercegovina i Republika Češka nemaju nikakvih otvorenih pitanja koja bi opterećivala odnose između dvije zemlje, a Češka je opredijeljena da pomaže BiH na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Naglašeno je to tokom današnjeg susreta ministara vanjskih poslova BiH i Češke Igora Crnatka i Tomáša Petříčeka koji boravi u službenoj posjeti BiH.

Šefovi diplomatije BiH i Češke razgovarali su i o situaciji u regionu, ekonomskoj saradnji, migracijama te potpisivanju bilateralnih sporazuma, a istaknuto je i da je BiH jedna od šest zemalja koja je u programu razvojne saradnje ove zemlje do 2023. godine.

Uz konstataciju da je najvažniji vanjskopolitički cilj BiH članstvo u EU, Crnadak je potvrdio da razgovarano o nedavno objavljenom izvještaju Evropske komisije o BiH i 14 preporuka te je Češka ponovila svoju podršku na tom putu BiH.

- Saglasili smo se da je period koji će proteći do članstva BiH u EU najvažniji za jačanje institucija, ali i za uspostavljanje sistema koji će donijeti bolji život za bh. građane - istaknuo je Crnadak.

Za Petříčeka je najbolji način za dobijanje kandidatskog statusa, što BiH očekuje, provođenje reformi i preporuka Evropske komisije navedenih u izvještaju.

- U sve što je pred BiH na ovom putu jedan od osnovnih prioriteta je uspostavljanje svih organa vlasti na svim nivoima nakon prošlogodišnjih izbora. Također, dosadašnja Reformska agenda treba biti zamijenjena novim osvježenim strateškim planom provođenja reformi - pojasnio je Petříček.

Ministri su konstatirali da je najvažnije regionalno pitanje odnosi između Beograda i Prištine, a potencirano je i pitanje uvođenja stopostotnih taksi Kosova na robu iz BiH te je Crnadak izrazio nadu da će ove takse, koje opterećuju odnose u regionu, biti ukinute što prije.

Petříček i Crnadak naglasili su potrebu produbljivanja ekonomske saradnje budući da vanjskotrgovinska razmjena, koja sada iznosi oko 270 miliona eura, može biti znatno povećana.

Ministar vanjskih poslova Češke iznio je i podatak da u okviru čaške razvoje saradnje osigurano oko tri miliona eura za oko 50-ak projekata.

Crnadak je zahvalio Češkoj koja je pomogla u nabavci savremene tehničke opreme za nadzor i kontrolu granica BiH.

Kada je u pitanju oblast obrazovanja ove dvije zemlje dobro sarađuju budući da je više od 100 bh. studenata učestvovalo u programima stipendiranja Vlade Republike Češke.

U okviru posjete BiH šef češke diplomatije susrest će se i s članovima Predsjedništva BiH te predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a u BiH je doputovala i delegacija privrednika iz Češke koji će imati također nekoliko susreta.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Crnadak: Problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom BiH je njegov problem

Crnadak: Svi moraju poštovati odluke CIK-a, izjave o sukobima su neodgovorne

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'