Bosna i Hercegovina     | 11.06.2019. 10:28 |

Ekolozi: Propali projekti termoelektrana skupo koštaju građane u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11.juna (FENA) - Povodom vijesti da je kompanija “Comsar energy” odustala od svih planiranih projekata i investicija u Bosni i Hercegovini te da prodaje svoje koncesije Elektroprivredi RS po vrtoglavoj cijeni, iz Centra za životnu sredinu upozoravaju da je riječ o netransparentnom vidu trgovanja domaćim dobrima u kojem su očigledno Vlada RS, a samim tim i građani, u neosporivom gubitku.

-Zaista nije nimalo jasno na koji način je ovaj otkup koncesija opravdan, kada je poznato da je Komisija za koncesije utvrdila da Comsar nije ispunio uslove iz ugovora o koncesijama – navode iz ovog ekološkog udruženja.

Dodaju da “Comsar energy” prodaje koncesiju i vraća je u javni sektor za ogroman iznos.

-Na osnovu svega navedenog, pitamo se, zašto bismo mi kao potrošači električne energije, trebali platiti propuste u planiranju ovog projekta - istakla je Majda Ibraković, asistentica na programu Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

U godišnjem izvještaju o provođenju koncesija iz 2018. godine, Komisija za koncesije RS-a jasno je navela da koncesionar ne ispunjava svoje obaveze i da niske cijene električne energije ometaju realizaciju projekta Ugljevik III. “Comsar” je potom tražio produženje koncesije s 30 na 45 godina, zajedno sa smanjenjem kapaciteta s 600 MW na 350 MW, jer bi postrojenje inače bilo neprofitabilno.

S druge strane, krajem 2018. godine, Centar za životnu sredinu je pokrenuo poseban postupak za podnošenje žalbe putem mehanizma za rješavanje sporova Energetske zajednice. Taj postupak je rezultirao dogovorom vlasti RS-a da ne koriste postojeću ekološku dozvolu za blok Ugljevik III. Drugim riječima, za nastavak realizacije projekta novog bloka termoelektrane Ugljevik, potrebna je izrada nove studije o procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i ostalih relevantnih dokumenata, što dodatno usporava proces realizacije projekta.

-Na kraju krajeva, u dosadašnjim studijama Centra za životnu sredinu potvrđena je apsolutna ekonomska, zdravstvena, ekološka i socijalna neefikasnost rudnika i termoelektrana, te je u tom pogledu jedini ispravan potez potpuno ukidanje koncesija za termoelektrane - smatra Ibraković.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Svečano otvoreni radovi na izgradnji Nacionalnog BiH taekwondo centra u Livnu

Otvaranje Pastoralno-socijalnog centra Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Lugu pokraj Kiseljaka

Britanski ministar za životnu sredinu Zac Goldsmith podnio ostavku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu