Magazin     | 11.06.2019. 08:16 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. lipnja (FENA) -

- 1871. Rođen Stjepan Radić, hrvatski političar, osnivač i predsjednik Hrvatske pučke seljačke stranke, žestoki borac protiv mađarizacije, a nakon 1. svjetskog rata i centralizacije južnoslavenskih zemalja na koju je Hrvate upozorio poznatom izjavom 'Srljate kao guske u maglu'.

- 1910. Rođen Jacques-Yves Cousteau, francuski okeanograf, pronalazač ronilačkog aparata 'vodena pluća' (aqualung) i kamere za podvodno snimanje. Poznat po filmu 'Svijet tišine', koji je snimio 1956. godine.

- 1962.  Frank Morris i braća John i Clarence Anglin postali su jedini zatvorenici u povijesti koji su uspješno pobjegli iz ozloglašenog zatvora Alcatraza smještenog na istoimenom otočiću u zaljevu San Francisca.

- 1963. Budistički redovnik Thich Quang Duc spalio se na prometnom raskrižju u Sajgonu u znak prosvjeda protiv opresije koju je južnovijetnamski režim Ngo Đinh Diema (katolika i bliskog suradnika SAD-a), vršio nad budistima. Nakon tog čina svjetske vlade su izvršile pritisak na Diemov režim te je njegova vlada popustila u svojim represivnim stavovima.

- 1979. Umro John Wayne, američki filmski glumac i jedna od najvećih legendi ne samo Hollywooda već i svjetskoga filma uopće. Sa svojih više od stotinu snimljenih filmova ubraja se među najplodnije filmske stvaratelje. Dobitnik je Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu 'Čovjek zvan hrabrost'.

- 2001. U federalnom zatvoru u Indijani pogubljen je Timothy McVeigh. Na smrtnu kaznu je osuđen zbog bombaškog napada na federalnu zgradu u Oklahoma Cityju u travnju 1995., kada je poginulo 168 ljudi.

- 2003. U eksploziji bombe koju je aktivirao bombaš samoubojica, na otvorenoj tržnici u središnjoj jeruzalemskoj ulici Jaffa, poginulo je 17, a ozlijeđeno oko 100 osoba. Odgovornost za taj napad preuzeo je teroristički pokret Hamas.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo