Bosna i Hercegovina     | 10.06.2019. 15:34 |

Komšić: VSTV je izgubio povjerenje građana i međunarodne zajednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u odgovoru na pismo, kojeg potpisuje potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić, pozdravio je povratak u fokus međunarodne zajednice pitanja vladavine prava, funkcioniranja i neovisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

- Tu zainteresiranost ne smatram pritiskom na institucije Bosne i Hercegovine, već kao pomoć u uspostavljanju neovisnosti pravosuđa i izoliranju pojedinaca koji te institucije zloupotrebljavaju - rekao je Komšić.

Navodi kako je još od uspostave Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pokretanja strukturalnog dijaloga o pravosuđu od Evropske unije radi nezadovoljstva tadašnjim pravosudnim sistemom, ovaj period od desetak godina očito iskorišten na način da tim istim pravosudnim sistemom ovladaju domaće političke elite.

- O tom detalju Jukić nije rekla niti jednu jedinu riječ, tako da se slobodno može izvesti zaključak da je VSTV-u problem kada međunarodna zajednica u BiH iskaže nezadovoljstvo njihovim radom, ali kada je u pitanju vidan politički utjecaj, to očito Jukić odgovara - istakao je Komšić.

Smatra da je dovoljno pogledati tko je u periodu od formiranja VSTV-a iz 2004. godine i početka strukturalnog dijaloga iz 2011. godine bio najglasniji govornik protiv pravosudnog sistema u BiH, a ko ga ovakvog današnjeg, svim političkim i medijskim sredstvima brani.

- Kada je započet strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, iniciran i plaćen od strane međunarodne zajednice, to Jukić nije bio pokušaj vršenja utjecaja na pravosuđe, ali kada je njihova funkcija u VSTV-u došla u pitanje, onda bismo mi iz Predsjedništva BiH trebali da ih zaštitimo. Zato je potrebno, upravo radi poglavlja 23. i 24. europske pravne stečevine (acquis cummunautaire) da se obavi reforma pravosuđa i taj sistem u potpunosti stavi u funkciju države i njenih građana, a ne nekih izdvojenih centara političke moći, koji se vidno plaše ova dva pomenuta europska poglavlja, jer bi u slučaju uspostavljanja vladavine prava, oni bili ti na tapetu pravosudnih institucija - naglasio je Komšić.

Podsjeća da je u EU Strategiji za zapadni Balkan vodeća od šest inicijativa upravo vladavina prava, te kako je u mišljenju Evropske komisije, temeljenom na preporukama Venecijanske komisije među prioritetima istaknuta reforma zakona o VSTV-u, unaprjeđenje pravila izbora članova VSTV-a,  uspostava dva podvijeća posebno za suce i tužioce, izbjegavanje etničkih kvota kao i izbjegavanje povećanog rizika politizacije u procedurama postavljenja.

Kazao je kako su i međunarodna zajednica i građani očito izgubili povjerenje u rad i neovisnost pravosuđa Bosne i Hercegovine, a naročito u rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

- Indikativno je da VSTV tek sada izražava tobožnju zabrinutost za ustavni poredak a to su propustili učiniti kad su granice Bosne i Hercegovine dovođene u pitanje, kad su se provodili nelegalni referendumi protivno odluci Ustavnog suda BiH i kada su pojedinci poticali na pobunu unutar Oružanih snaga BiH - naveo je Komšić u odgovoru na pismo koje je upućeno Predsjedništvu BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Komšić uputio telegram saučešća kralju Kraljevine Maroko nakon razornog zemljotresa

Komšić i Bećirović razgovarali sa Rosensaftom o holakustu i genocidu

Komšić: Čekamo prijedlog Bećirovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo