Svijet     | 10.06.2019. 12:16 |

Indonezija upozorila na nove erupcije vulkana Sinabung

FENA Internet

KARO, 10. juna (FENA) - Indonezijski zvaničnici upozorili su u ponedjeljak na mogućnost novih erupcija aktivnog vulkana Sinabung nakon što je počeo izbacivati velike stubove vulkanskog pepela, izazivajući paniku među mještanima.

Vulkan Mount Sinabung, koji je zabilježio rast aktivnosti u 2010., eruptirao je u noći s nedjelje na ponedjeljak, šaljući vulkanski pepeo do sedam kilometara u visinu.

Iako nije javljeno o žrtvama, zvaničnici koji nadziru vulkansku aktivnost upozorili su na mogućnost novih erupcija.

- Nakon erupcije, od ponoći do šest sati ujutru, desilo se nekoliko podrhtavnja tla - izjavio je Willy, naučnik iz nadzorne stanice Sinabung, koji koristi samo jedno ime poput većine Indonežana.

Vlasti su ostavile nepromijenjeni proglašeni nivo opasnosti za Sinabung, ali su zatražile od mještana da stave zaštitne maske na lice i da s pažnjom posmatraju vulkanski pepeo.

Mount Sinabung, visine 2.460 metara, među najaktivnijim je indonežanskim vulkanima, iako je stoljećima bio neaktivan prije erupcije iz 2010. Indonezija ima skoro 130 aktivnih vulkana, više od bilo koje zemlje u svijetu, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vulkan na Islandu i dalje izbacuje dim i lavu u zrak

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Oslabila najnovija vulkanska erupcija na Islandu, oštećenja ostala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo