Bosna i Hercegovina     | 10.06.2019. 11:57 |

Cajvert : Svrha supervizije je pomoći klijentu

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 10.  juna (FENA) - Na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu danas je promovisana knjiga "Profesionalna supervizija – teorija i praksa“, urednica Andree Puhalić i Ljilje Cajvert.

Ova knjiga, kako je kazao ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg, nastala je kao rezultat saradnje BiH i Švedske. Dugogodišnji doprinos Švedske u ovoj i drugim oblastima, kako je dodao, nije imao samo finansijski aspekt, nego se ogledao i u interakciji stručnjaka i razmjeni znanja, a u cilju uspostave funkcionalnog i održivog socijalnog sistema.    

Šefica Odsjeka za socijalni rad FPN Suada Buljubašić je kazala da je promocija knjige ujedno prilika da se zaokruži nešto što je nastalo krajem rata. Podsjetila je da je Lilja Cajvert, inače iz profesionalne i sveučilišne zajednice Švedske, u to vrijeme došla na FPN i pokušala da napravi treninge iz supervizije kao jedne od vrlo značajnih profesionalnih djelatnosti.

- Njena želja za razvojem suprevizije nastavila se i dalje, pa smo imali akademske studije koje smo organizovali kako sa Univerzitetom u Göteborgu, tako i sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci i sa FPN u Sarajevu. Kao rezultat te saradnje entiteti u BiH dobili su 30 stručnjaka iz supervizije - kazala je Buljubašić.  

Naglasila je značajan doprinos koji je cijelo vrijeme davala Švedska, posebno njihova razvojna agencija Sida, te univerziteti u Göteborgu i Stockholmu.

Govoreći o potrebi za supervizijom u pomagačkim profesijama i sistemu socijalne zaštite, urednica knjige Ljilja Cajvert je naglasila važnost supervizije kao oblika podrške u izazovnim i zahtjevnim profesionalnim situacijama.

Takve profesije, prema riječima urednice knjige Andree Puhalić, uključuju intenzivan odnos s0 drugim ljudima i emocijalni angažman. To su naprimjer doktori, psihoterapeuti, medicinske sestre, psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, edukatori i drugi...   

-Suprvizija nije nadzor, terapija, liderstvo, niti edukacija. Osnovna svrha supervizije je pomoći klijentu – istakla je Cajvert.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'