Bosna i Hercegovina     | 10.06.2019. 12:46 |

Svjetski dan akreditacije obilježen u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) - Predstavnici Instituta za akreditiranje BiH (BATA) i Vanjskotrgovinske komore BiH u ponedjeljak su u Gospodarskoj komori FBiH u Mostaru obilježili Svjetski dan akreditacije koji je ove godine posvećen ulozi akreditiranja u dodavanju vrijednosti lancima sadijevanja. 

 - Lanci snabdijevanja igraju ključnu ulogu u blagovremenoj, ekonomičnoj i kvalitetnoj isporuci proizvoda i usluga potrošačima, poduzećima i javnom sektoru i oni se neprestano razvijaju od složenih sistema koji funkcioniraju  u većem broju zemalja, do novih, koji garantiraju ispunjavanje zahtjeva zainteresiranih strana, uključujući potrebu za održivim i odgovornim snabdijevanjem - izjavio je novinarima ravnatelj BATA-e Željko Medak.

 Istaknuo je kako akreditacija doprinosi unapređenju kvaliteta lanaca snabdijevanja kroz postupak koji obuhvaća akreditaciju laboratorija koje npr. ispituju sigurnost igračaka, preko inspekcije proizvodnih procesa, pa do akreditirane certifikacije proizvođača hrane i standarda za ispravnost hrane.  

 Također je naglasio kako BATA provodi akreditiranje na osnovu međunarodno prihvaćenih normi te kako je povjerenje zagarantirano u svakoj fazi lanca snabdijevanja, čime se poduzećima omogućava isporuka proizvoda i usluga u koje potrošači, što je najvažnije, mogu imati povjerenje.

 Nikola Herceg iz akreditirane kuće HERKON d.o.o. Mostar pojasnio je kako akreditacija podrazumijeva ulaznicu na tržište koja znači zajednički, tehnički jezik na tom tržištu bilo to unutar BiH ili globalnom tržištu.

 - Mi beneficije akreditacije na globalnom tržištu već osjećamo jer su naši certifikati ispitivanja i inspekcije već prepoznati i prihvaćeni u Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj... - kazao je Herceg, dodavši kako je akreditacija dobrovoljna ali i da sama po sebi iziskuje ogromne troškove, od ulaganja u opremu, slijedivost, edukaciju osoblja.

 Inače, od uspostavljanja BATA-e 2002. godine, u BiH akreditirana su 123 tijela - 70 ispitnih laboratorija, dvije medicinske, osam kalibracionih, te 41 inspekcijsko tijelo i dva certifikacijska tijela.

 Svjetski dan akreditacije koji se u svijetu svake godine obilježava 9. lipnja globalna je inicijativa koju su zajednički pokrenuli Međunarodni akreditacioni forum i Međunarodna organizacija za saradnju u području akreditiranja laboratorija, u cilju upoznavanja javnosti sa značajem akreditacije.

 Osim u Mostaru, obilježavanje Svjetskog dana akreditacije prethodnih dana upriličeno je u Banjoj Luci i Sarajevu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana