Svijet     | 09.06.2019. 12:42 |

Pripadnici libijske mornarice spasili 22 migranta

FENA Internet

TRIPOLI, 9. juni (FENA) - Pripadnici libijske mornarice spasili su 22 migranta iz nekoliko afričkih država u subotu, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Migranti su spašeni 55 kilometara od obale grada Sabratha i oko 70 kilometara od glavnog grada Libije Tripolija, saopćeno je iz mornarice.

Spašenim migrantima ukazana je humanitarna i medicinska pomoć, a potom su odvedeni u prihvatni centar u istočnom dijelu Tripolija.

Broj migranata koji pokušavaju iz zapadne Libije doći do Evrope povećao se u posljednjih nekoliko dana, nakon što su se stabilizirale vremenske prilike.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) objavila je nedavno da oni migranti koji budu spašeni uz obale Libije ne bi trebali biti vraćani u zemlje odakle su došli zbog sigurnosnih razloga.

- IOM smatra da u Libiji nema sigurnih luka, a migrante ne bi trebalo vraćati u pritvor - ističu iz ove organizacije za migracije.

Libija je najčešća tačka koju migranti koriste kako bi došli do Evrope preko Mediterana, imajući u vidu činjenicu da u Libiji vlada nesigurnost i haos.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana