Kultura     | 08.06.2019. 11:12 |

Otvoren 6. Festival glumca BiH

FENA Saopćenje

KONJIC, 8.lipnja (FENA) - Na Velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu u petak večer otvoren je 6.Festival glumca BiH.

Direktor Festivala Benjamin Mušinović je, pored govora o važnosti ovog projekta za Konjic, sredine koja "izlazi" van lokalnih okvira i svoje potencijale promovira i otvara u regiji, ukazao na važnost kulture pamćenja i sjećanja na ljude koji daruju svoje znanje za dobrobit zajednice. Tim povodom podsjetio je na nedavno preminulu članicu umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH i direktoricu Radio Konjica Mirsadu Ćosić.

Nakon otvaranja Festivala, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžovi istaknuo je važnost kontinuteta Festivala i činjenici da Konjic, spomenutom manifestacijom postaje centar regionalne teatarske scene, koja će ove godine pored pozorišta iz Bosne i Hercegovine ugostiti i produkcije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Ovom prigodom upriličena je i predstava  ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo "Gazi Husrev-Beže ili: Bukagije". 

Na kraju je otvorena i izložba "Gazi Husrev-Begov vakuf", koju je Festival Glumca, u okviru pratećeg off programa, priredio u suradnji s autorom Kenanom Šurkovićem i Udruženjem za promociju Islamske umjetnosti "Monolit" Sarajevo.

Inače, "Festival Glumca BiH" će u ponedjeljak, 10. lipnja u 19:30, ugostiti koprodukciju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad & Sterijino pozorje s predstavom "Moćni rendžeri ne plaču".

Riječ je o najboljem autorskom tekstu Sterijinog pozorja, a ovaj regionalni program omogućio je veleposlanik Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Brigadni general Oružanih snaga BiH Mirsad Ahmić sa suradnicima posjetio Konjic

U Konjicu održana 11. MS Community BiH konferencija

Grad Konjic: Učinjen korak naprijed ka energetskoj nezavisnosti

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije