Kultura     | 07.06.2019. 18:50 |

Salkić na Kulturno-vjerskoj manifestaciji 'Dani Hasana Kaimije' u Zvorniku

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7. juna (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u Domu omladine u Zvorniku prisustvovao svečanom otvaranju tradicionalne Kulturno-vjerske manifestacije "Dani Hasana Kaimije".

Radi se o najvećoj, 17. po redu, kulturno-vjerskoj manifestaciji koju organizuju Bošnjaci u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a održava se od 6. do 16. juna 2019. godine. Tokom desetodnevne manifestacije biti će upriličene promocije različitih djela i knjiga, organizovani vjerski programi, a bit će održano i međunarodno pjesničko veče.

Bit će realizovana na području općine Zvornik, te u Tuzli, Sapni i Janji, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić je u obraćanju kazao da je manifestacija "Dani Hasana Kaimije" pokazatelj dobrog organizovanja bošnjačke zajednice u Zvorniku, čemu trebaju težiti i druga mjesta i gradovi u ovom dijelu BiH. Istakao je da uz razvoj ekonomije i zapošljavanje, njegovanje kulturnih i tradicionalnih vrijednosti Bošnjaka, te održavanje sličnih kulturnih manifestacija, mora biti jedan od prioriteta u budućnosti.

- U ovu manifestaciju se ulaže puno truda i energije, te se animiraju i uključuju najeminentnija imena unutar bošnjačke zajednice koji se bave ovim oblastima. Dobro bi bilo da ljudi na terenu to razumiju, uvažavaju i poštuju – istakao je on.

Dani Hasana Kaimije su prilika da se Bošnjaci Zvornika i Podrinja okupe oko ove manifestacije, da pokažu, naveo je, da su prisutni, da postoje, da su svoji na svome i da će ostati tu.

- Ovakve ili slične manifestacije mora imati i Bijeljina, Doboj, Banja Luka, Prijedor, Bratunac, Foča i Trebinje. Postoje datumi i pojedinci u svakoj lokalnoj zajednici oko kojih bih se mogli okupiti, uvažavati i pojedince i naše historijske datume i upriličiti ovakve manifestacije - kazao je potpredsjednik Salkić.

Na današnjoj manifestaciji je prof. dr. Sanjinu Kodriću uručena Povelja "Hasan Kaimija" za najbolju objavljenu knjigu u 2017. i 2018. godini u oblasti društvenih i humanističnih znanosti. Povelju je Kodriću uručio potpredsjednik Salkić.

Također, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović uručio je doajenu bh. novinarstva Salihu Brkiću Povelju "Hasan Kaimija" za životno djelo.

Inače, prije svečanog otvaranja manifestacije, upriličeno je otvaranje izložbe radova Džeke Hodžića koja nosi naziv "Antologija 40 plus", dok je nakon završetka svečanosti upriličena promocija dvanaestog kola Bošnjačke književnosti u 100 knjiga.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Hafiz Salkanović iz Zvornika poručio: Svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina

Magoda, Vlaisavljević i Duraković razgovarali o finansiranju institucija kulture

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom