Svijet     | 07.06.2019. 11:16 |

Putin tvrdi da 'nije problem' što nije pozvan na godišnjicu Dana D

FENA Internet

MOSKVA,  7. juna (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da "nije problem" to što nije pozvan da se pridruži ostalim svjetskim čelnicima na obilježavanju 75. godišnjice Dana D - iskrcavanja saveznika u sjevernu Francusku.

Putin, koji je bio pozvan na 70. godišnjicu u 2014., kazao je da ima "dovoljno vlastitih obaveza" u Rusiji.

Njegovi komentari uslijedili su dan nako što su ruske vlasti saopćile d Dan D nije bio "prekretnica u ratu".

Svjetski čelnici, među kojima je i američki predsjednik Donald Trump, jučer su proisustvovali memorijalnoj svečnosti na kojoj su odali počast savezničkim vojnicima koji su napali njemačke snage na obalama sjeverne Francuske  6. juna 1944., u najvećoj morskoj i zračnoj invaziji u istoriji. 

Putin je prisustvovao posljednjoj velikoj komemoraciji u 2014., ali nije pozvan u ovoj godini. Govoreći na ekonomskom forumu u St. Peterburgu, on je kazao da neuručivanje poziva ne predstavlja problem.

- Ni mi ne pozivamo svakoga na sva dešavanja. Zašto bih ja uopće trebao biti pozvan? Imam dovoljno vlastitih obaveza ovdje - kazao je.

Njegovi komentari uslijedili su dan nakon što je rusko ministarstvo vanjskih poslova insistiralo da se značaj Dana D za ishod rata ne bi trebao preuveličavati.

Kada se zemlje svađaju u sadašnjosti, često dolazi i do nesuglasica oko prošlosti. Dan D je klasični primjer toga. Britanska premijerka Theresa May nazvala ga je "danom koji je odredio sudbinu budućih generacija", ali rusko ministrstvo vanjskih poslova na ta dešavanja gleda iz prilično drugačijeg ugla. 

- Iskrcavanje u Normandiji nije imalo odlučujući uticaj po ishod Drugog svjetskog rata. On je bio neizbježan nakon pobjeda Crvene armije u Staljingradu i u Kursku - izjavila je glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova.

Najpopularnije ruske novine  Komsomolskaja Pravda pitaju: "Zašto Zapad želi da svi vjeruju da njihov front nije bio samo drugi front, nego glavni? 

Novine dodaju da su milioni sovjetskih vojnika poginuli dok je SSSR čekao na saveznike da otvore drugi front.

Jedan ruski TV voditelj je ustvrdio: "Ne bi bilo iskrcavanja u Normandiji da nije bilo sovjetskih vojnika koji su se od 1941. borili protiv fašizma".

Rusija se borila protiv njemačkih snaga na istočnom frontu gotovo tri godine do vremena kada je započela operacija Dan D, koja je na kraju  dovela do olobađanja zapadne Evrope od nacističke Njemačke.

Sovjetski Savez izgubio je više od 25 miliona ljudskih života u, kako ga naziva, Velikom patriotskom ratu - više od bilo koje druge zemlje. Rusija svake godine održava veliku vojnu paradu kojom obilježava godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata i ulogu sovjetskih vojnika u njemu, prenosi BBC.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!