Ekonomija     | 07.06.2019. 09:24 |

Google lobira protiv potpune izolacije Huaweija

FENA Internet

NEW YORK, 7. juna (FENA) - Google je upozorio da ako američka administracija krene naprijed sa sveobuhvatnom zabranom Huawei Technologies Co Ltd, to može ugroziti nacionalnu sigurnost, izvijestio je Financial Times u četvrtak.

Googleov potez dolazi nakon što su dvije vodeće svjetske ekonomije povećale carine u borbi za ono što američki zvaničnici nazivaju kineskim nepoštenim trgovinskim praksama.

Iako se očekuje da će sankcije kratkoročno naškoditi Huaweiju, stručnjaci kažu da bi to moglo natjerati kompaniju - i druge kineske kompanije - da postanu samostalne u razvoju novih tehnologija, čime se narušava dugoročna dominacija američkih kompanija kao što je Google.

Google je posebno zabrinut da mu više ne bi bilo dopušteno ažurirati svoj Android operativni sistem na Huaweijevim pametnim telefonima. To bi, tvrde u Googleu, potaklo kinesku kompaniju da razvije vlastitu verziju softvera, izvijestio je FT navodeći ljude informisane o lobiranju koje dolazi iz Googlea.

Washington traži od evropskih saveznika da ne koriste Huaweijevu 5G tehnologiju iz sigurnosnih razloga. Američka vlada tvrdi da Huawei pomaže Pekingu u špijunaži iako to ničim nisu dokazali.

Huaweijevo uvrštavanje na američku crnu listu vremenski se poklopilo s intenziviranjem trgovinskog rata između SAD-a i Kine. Nakon višemjesečnih pregovora koji su propali prošlog mjeseca SAD je podigao carine na kineski uvoz vrijedan 200 milijardi dolara. Kina je uzvratila podizanjem carina na 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a. Trgovinski rat je poremetio opskrbne lance i uzdrmao tržišta, prijeteći svjetskom ekonomskom rastu, prenosi SEEbiz.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nvidia izdvojila Huawei kao najvećeg konkurenta

Veliko praznično sniženje Huawei uređaja iz m:tel ponude

Rat u Gazi i državne obveznice među pojmovima koji su najčešće pretraživani na Googleu u Belgiji u 2023.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo