Svijet     | 06.06.2019. 20:20 |

Fabrizzi: Iznimno je važno da se Srbija usredotoči na sljedeće korake ka EU-u

FENA Agencije

 

BEOGRAD, 6. lipnja (FENA) -  Iznimno je važno za Srbiju da se usredotoči na sljedeće korake koji će osigurati brže i odlučnije provođenje reformi, poručio je u intervjuu beogradskom tisku šef Delegacije Europske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrizzi i ocijenio da je nedavno izvješće Europske komisije o napretku Srbije "činjenično i uravnoteženo" te "utemeljeno na najrazličitijim izvorima".

-Izvješće nikada nije bilo toliko jasno i izravno o pitanjima koje (Srbija) treba riješiti hitno i odlučno...Sada se trebamo fokusirati na ono što treba odmah učiniti kako bi Srbija išla naprijed -rekao je Fabrizzi u intervjuu za "Novi magazin"..

On je ocijenio da izvješće Europske komisije predstavlja ozbiljnu, objektivnu i uravnoteženu ocjenu trenutnog stanja u provođenju reformi i da je "poruka vrlo jasna". Izvješće je, kazao je Fabrizzi, rezultat višemjesečnog rada na temelju "inkluzivnog procesa" koji je uključivao vladu Srbije, te brojne neovisne domaće i međunarodne izvore.

Time je komentirao neke izjave iz Srbije o tome da su u izvješću "vidljive političke ocjene" te da je ono u nekim dijelovima neobjektivno. 

Vlasti u Beogradu suglasne su da EK ima opravdanih zamjerki na proces reformi i brzinu napretka Srbije u procesu eurointegracija i ispunjavanja kandidatskih obveza za članstvo u EU, ali za većinu primjedbi kaže da su "političke ocjene“.

Izvješće je "ocjena ispunjenosti europskih kriterija, definiranih u kopenhaškim kriterijima a EU želi vidjeti provođenje reformi kojim će biti ispunjeni kriteriji Unije",  istaknuo je europski diplomat.

Upitan koje konkretne korake treba poduzeti da bi se poboljšala situacija na planu slobode medija, Fabrizzi je rekao da bi prvo trebalo stvoriti povoljno ozračje u kojem se nesmetano može ostvarivati sloboda izražavanja, te osigurati da tijela za provođenje zakona i pravosudni organi propisno i brzo reagiraju na prijetnje, fizičke napade, poticanje na nasilje i slučajeve povrede privatnosti novinara i blogera, uz jasnu javnu osudu državnih dužnosnika.

-Drugo, osigurati punu primjenu medijskih zakona i ojačati neovisnost Regulatornog tijela za elektroničke medije i pospješiti njegov kapacitet za proaktivan rad - naveo je Fabrizzi.

On je kao treću točku s popisa obveza istaknuo usvajanje i provođenje nove medijske strategije. "Ta medijska strategija se trenutno analizira u Bruxellesu".

On je sugerirao kao bi trebalo osigurati i odgovarajuće financiranje javnih medijskih servisa, transparentno i pravično sufinanciranje medijskih sadržaja od javnog interesa, te povećati transparentnost vlasništva medija i promidžbe u njima, prenosi Hina.

-Mislim da je ovo sveobuhvatana serija reformi koje pod hitno treba poduzeti -naglasio je Fabrizzi, s obzirom da su situacija u medijima, sloboda govora i vladavina prava bile istaknute točke u kojima EK nije vidjela zadovoljavajuću sliku u napretku Srbije.

-Novinarima se mora omogućiti da rade svoj posao u ozračju u kojem nema nikakvog zastrašivanja. To je ključni princip slobode medija - rekao je Fabrizzi.
 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'