Bosna i Hercegovina     | 06.06.2019. 17:50 |

Čubrilović i Wigemark o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 6. juna (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadorom Larsom Gunnarom Wigemarkom o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Čubrilović je tokom susreta istakao da je RS odlučna i spremna da sprovodi reforme radi ubrzanja evropskog puta, ali da ne može da pristane na rješenja koja bi u tom procesu dovela do nepotrebnog prenosa nadležnosti, saopćeno je iz Kabineta predsjednika entitetskog parlamenta.

Komentarišući preporuke Evropske komisije o problemima u pravosuđu, Čubrilović je istakao da je potrebno prvo riješiti pitanje odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, jer to nema ni jedna država Evropske unije.

Rekao je i da je za RS neprihvatljiv prijedlog da se uspostavi novo, centralno pravosudno tijelo na nivou BiH radi tumačenja zakona i ujednačavanja sudske prakse, jer već postoje mehanizmi koji omogućavaju drugostepenost postupka.

Govoreći o međunarodnom uticaju u BiH, Čubrilović je istakao da je prestala potreba za postojanjem Kancelarije visokog predstavnika (OHR-a) i da to nije u skladu sa suverenitetom Bosne i Hercegovine, a time ni sa njenim težnjama za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednik entitetskog parlamenta je naglasio da proces zatvaranja OHR-a, započet davne 2008. godine, traje predugo te da je OHR, kako je naveo, trebao davno biti zatvoren.

Kada je riječ o problemu funkcionisanja različitih nivoa vlasti u BiH, o kojima se također govori u preporukama Evropske komisije, Čubrilović je rekao da je neohodno insistirati na primjeni Mehanizma koordinacije i sve eventualne reforme i izmjene regulative bazirati u okviru ovog mehanizma.

- Problem nefunkcionisanja institucija se nalazi u Federaciji BiH. RS je, u zakonskom roku, primijenila izborne rezultate i njene institucije i organi funkcionišu nesmetano i stabilno - ustvrdio je Čubrilović.

Dodao je da su mišljenja u RS takva da postoji potreba za poboljšanjem Izbornog zakona u BiH, ali da RS u vezi sa tim pitanjem nema konstruktivnog sagovornika u Federaciji BiH.

- Na sceni je politička opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH, u skladu sa rezultatima demokratskih izbora i ta opstrukcija dolazi iz političkog Sarajeva - zaključio je Čubrilović.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Narodne skupštine RS-a Milan Petković i Senad Bratić, kao i članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'