Regija     | 06.06.2019. 12:32 |

Udruge skupljaju novac za obranu autora grafita na Tuđmanovu spomeniku

FENA Agencije

ZAGREB, 6. lipnja (FENA) - Nekoliko ljevičarskih udruga u Hrvatskoj pokrenulo je akciju prikupljanja novca za troškove obrane Filipa Drače, protiv kojeg je zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo u svibnju podiglo optužnicu jer je na spomeniku Franji Tuđmanu iscrtao srp i čekić, prozivajući državne institucije za "represiju kritike dominantne državne ideologije".

Akciju prikupljanja novca za 24-godišnjeg studenta optuženog zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, pokrenuli su Antifašistički vjesnik, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Radnički portal i Socijalistička radnička partija Hrvatske.

"Pozivamo vas na solidarnost i zajednički otpor represivnom djelovanju institucija države kako bismo pokazali da je kazneno gonjenje dvadesetogodišnjaka zbog opravdane društvene kritike neprihvatljivo", napisale su udruge u priopćenju.

Kampanja za solidarno prikupljanje novčanih sredstava za troškove Dračine obrane trajat će do 19. lipnja preko donatorske platforme koju je ustupila Zaklada Solidarna na internetskim stranicama http://bit.do/eUfJK.

Udruge navode da je nakon "uznemirujuće akcije policije, u kojoj je Filip Drača priveden kao osumnjičeni autor grafita srpa i čekića - simbola internacionalnog radničkog pokreta - na kontroverznom spomeniku Franji Tuđmanu, protiv njega podignuta optužnica kojom se traži uvjetna zatvorska kazna od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine", prenosi Hina.

"Osim što je policija aktivno doprinijela stvaranju javne hajke objavljivanjem identiteta Filipa Drače, ovim potezom je još jednom pokazana sva arbitrarnost i pristranost represivnih državnih tijela u njihovoj ulozi da čuvaju državne ili režimske 'istine', koje počivaju na sakralizaciji i mitologizaciji Franje Tuđmana i ratova devedesetih", kaže se u priopćenju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom