Bosna i Hercegovina     | 06.06.2019. 10:32 |

Seminar o bh. arhitektonskom naslijeđu na INALCO institutu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Serija predavanja u sklopu seminara "Arhitektura, umjetnost i urbanizam austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar i Banja Luka)", održana je u Parizu 4. juna.

Gosti predavači, na poziv INALCO instituta, Sorbonne Paris Cité Univerziteta, bili su dr Nasiha Pozder (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu), dr Igor Kuvač (Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Istraživački centar za prostor) i dr Sanja Zadro (Filozofskoi fakultet Univerziteta u Zagrebu.)

Organizator seminara bio je doktorant Sorbonne Paris Cité Univerziteta, Boris Trapara.

Profesorica Pozder održala je predavanje o arhitekturi i urbanizmu austrougarskog perioda u Sarajevu, profesor Kuvač o istom istorijskom periodu u kontekstu grada Banje Luke i specifičnostima njenog razvoja, a profesorica Zadro o arhitektonskim i umjetničkim vrijednostima austrougarskog perioda u Mostaru.

Predavanjima su prisustvovali studenti, profesori i naučni radnici koji su sa predavačima aktivno diskutovali o arhitektonskom naslijeđu u BiH.

- Ovo je drugi put da u Parizu organizujem seminar o bosanskohercegovačkom arhitektonskom naslijeđu u cilju pozitivne promocije BiH u međunarodnim akademskim krugovima. Prošle godine, organizirao sam seminar u Parizu na kojem su po prvi put tri profesorice iz BiH Maja Popovac, Merima Šahinagić-Isović i Emina Zejnilović na INALCO institutu, Sorbonne Paris Cité Univerzite govorile o baštini u BiH - istakao je organizator i domaćin seminara doktorant Boris Trapara.

INALCO institut je najstariji evropski intitut za orijentalne civilizacije i jezike, osnovan je 1669. godine, te nudi najveći broj stranih jezika za studiranje u Evropi, predstavljajući oko 120 različitih nacionalnosti. Među francuskim studentima važi za jednu od najboljih i najtežih javnih obrazovnih institucija. Dio je Sorbonne Paris Cité univerziteta, najstarijeg francuskog univerziteta, naslijednika pariškog univerziteta iz 1257. i jednog od najboljih i najprestižnijih svjetskih univerziteta.

Tokom jednosedmičnog boravka u Parizu, gosti iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara su u pratnji domaćina i organizatora seminara posjetili neke od najznačajnijih spomenika arhitekture, te najbolje francuske muzeje, galerije i biblioteke u Parizu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Organizatori OI u Parizu žele suzbiti tigraste komarce

Vlasti u Parizu pojačale policijsko prisustvo nakon napada na policijsku stanicu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'