Najave     | 05.06.2019. 16:02 |

Izgrađena prva zgrada u Brčkom u okviru Regionalnog stambenog programa

FENA Saopćenje

BRČKO, 5. lipnja (FENA) - Osam obitelji povratnika i raseljenih osoba u Brčko Distriktu BiH trajno će riješiti stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekt stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini.

Svečanost na kojoj će povratnici dobiti ključeve novih stanova održat će se u četvrtak, 6. lipnja, ispred novoizgrađene zgrade u Brčkom, s početkom u 12 sati.

Ovo je ujedno i prva zgrada izgrađena u okviru RSP-a u BiH u kojoj će svi stanovi biti opremljeni osnovnim namještajem i kućanskim aparatima osiguranim iz IPA sredstava EU kroz komplementarni program CARE-podrška pristupu pravima i mogućnostima za zapošljavanje izbjeglica i interno raseljenih osoba.

U Brčkom se gradi još jedna zgrada sa 8 stanova, te 18 kuća za povratak i lokalnu integraciju, a zahvaljujući Regionalnom stambenom programu u BiH do kraja 2021. godine bit će osigurane ukupno 3.202 stambene jedinice za ugrožene izbjeglice, raseljene osobe i povratnike. Do sada su završene 873 stambene jedinice, a do kraja ove godine planirana je isporuka još 700 stambenih jedinica.

Za financiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a do sada su izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 milijuna eura odnosi na projekte u BiH.

Europska unija najveći je donator sa sudjelovanjem od 234 milijuna eura, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države s 24 milijuna, zatim Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska itd.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije RS te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'