Bosna i Hercegovina     | 05.06.2019. 14:29 |

Utvrđeni kriteriji za ocjenu stepena razvijenosti općina u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5.juna (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedlog odluke o kriterijima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u tom bh. entitetu i uputit će je Narodnoj skupštini RS-a na razmatranje.

Na osnovu te odluke, Vlada određuje stepen razvijenosti jedinica lokalne samouprave, s ciljem raspodjele sredstava između Republike i općina.

Kriteriji za utvrđivanje stepena razvijenosti lokalnih zajednica donose se svake tri godine, podsjeća se u saopćenju iz entitetske vlade.

Na sjednici u Banjoj Luci usvojena je i Informacija o implementaciji Strategije za suzbijanje nasilja u porodici za 2018. godinu.

Jedna od najvažnijih aktivnosti tokom 2018. godine jeste pristupanje izradi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji je Narodna skupština RS-a i usvojila u aprilu ove godine, a čijom primjenom će se sistem zaštite od nasilja u porodici, kako se dodaje u saopćenju, dodatno unaprijediti.

Usvojen je i Akcioni plan provođenja Omladinske politike RS-a u ovoj godini, a koji čine dva osnovna dijela: aktivnosti nadležnih institucija i organizacija civilnog društva.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo