Svijet     | 05.06.2019. 15:09 |

Svjetski čelnici u Engleskoj obilježavaju 75. godišnjicu Dana D

FENA Internet

PORTSMOUTH, 5. juna (FENA) - Britanska kraljica Elizabeth II pridružila se premijerki Theresi May i ostalim svjetskim čelnicima na dvodnevnim ceremonijama obilježavanja 75. godišnjice Dana D - iskrcavanja saveznika u Normandiju.

Ceremonija je počela u srijedu u južnom engleskom gradu Portsmouthu i u njoj su učestvovali ratni veterani u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je u poljednjem danu državne posjete  Britaniji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, australski premijer Scott Morrison, njemačka kancelarka Angela Merkel, i ostali čelnici  i visoke ličnosti iz deset drugih zemalja također bi trebali prisustvovati ceremoniji u Portsmouthu.

- Jedinstveni smo u odavanju počasti onima čija su hrabrost i žrtva na plažama Normandije obilježili prekretnicu u Drugom svjetskom ratu. Mi nikada nećemo zaboraviti koliko im dugujemo - izjavila je May uoči ceremonije.

- Njihova solidarnost i odlučnost u odbrani naše slobode ostaje lekcija za sve nas - kazala je.

 U ranim jutarnjim satima 6. juna 1944., više od 150.000 savezničkih vojnika krenulo je iz Portsmoutha i okolne regije kako bi pokrenuli zračni, morski i kopneni napad na Normandiju koji je na kraju doveo do oslobađanja zapadne Evrope od nacističkog  režima.

Invazija, kodnog naziva Vrhovni gospodar, ostaje najveći amfibijski napad u istoriji ratovanja, u kome je učestvovalo skoro 7.000 brodova na 80 kilometra dugom pojasu francuske obale, a hiljade ljudi je poginulo na obje strane.

Prije 75 godina na današnji dan, hrabri američki i britanski patrioti otisnuli su se s ovog otoka u najvažniju bitku u istoriji - izjavio je danas Trump na konferenciji za novinare u Londonu.

Oni su odlučno krenuli naprijed iz brodova i aviona, riskirajući sve kako bi branili naš narod i osigurali da Sjedinjene Države i Britanija zauvijek ostanu suverene i slobodne zemlje - izjavio je američki čelnik, prenosi AFP.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ceremonija dodjele nagrada 29. SFF-a u 21.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo

Trojica arapskih čelnika naglasili značaj okončanja izraelske okupacije palestinskih teritorija

Mase vjernika obavile ritual 'kamenovanja šejtana' na Arefatu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana