Bosna i Hercegovina     | 05.06.2019. 13:49 |

Travnik: U subotu ukop 16 ubijenih Hrvata u selu Bikoši

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 5. lipnja (FENA) - Sahrana posmrtnih ostataka 16 identificiranih osoba hrvatske nacionalnosti, ubijenih 1993. godine u mjestu Bikoši, općina Travnik, bit će obavljena u subotu, 8. lipnja, na groblju Prahulje u blizini Travnika, najavljeno je danas na konferenciji na novinare.

Među žrtvama je i suprug Ljube Volić, koja kaže kako svaka godišnjica obitelji vraća u prošlost i podsjeća na događaje u kojima su izgubili najmilije.

- To je za nas najteži dan i vraća nas u prošlost kada smo bili zarobljeni i odvezeni u logor u Mehuriću, dok su naše najmilije, njih 37, izdvojili na strijeljanje... Žao nam je što se malo govori o tome što se događalo u selu Bikoši 1993. godine, ali barem smo dočekali da sahranimo naše najmilije - kazala je.

Član Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima 1993. godine, Nenad Pušelja, koji je izgubio brata, upozorio je da do danas nisu pronađene sve žrtve, odnosno da su i posmrtni ostaci identificiranih osoba nekompletni.

- Molim sve koji imaju savjesti da nam kažu gdje se nalaze kosti od ovih ljudi. Netko zna i molimo da nam kaže gdje se nalaze, kako bismo ih mogli objediniti - naglasio je on.

Predsjednik Odbora za ukop strijeljanih Hrvata u Bikošima Nikola Lovrinović kazao je da, unatoč vođenim procesima koji su obuhvatili i ratna događanja na području općine Travnik, nisu procesuirani direktni nalogodavci i izvršitelji zločina u mjestu Bikoši.

- Ja sam 2016. godine postavio pitanje, a iz Tužiteljstva BiH dobio odgovor da su četiri predmeta otvorena za događanja u selima Čukle, Miletići i Bikoši i da oni i dalje vode istragu. Nešto je rađeno, po tom pitanju i u Haagu, međutim, koliko ja znam, konkretno za strijeljanje pripadnika HVO-a u Bikošima nitko od pripadnika Armije BiH nije odgovarao - kazao je Lovrinović.

Posmrtni ostaci žrtava, koje će u subotu biti sahranjene, ekshumirani su 1996. i 2001. godine iz dvije masovne grobnice, a identificirano je ukupno 19 nekompletnih kostura.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a potvrdili su ga i članovi njihovih obitelji.

Identificirane žrtve koje će biti sahranjene u subotu su: Davor (Zvonko) Barać rođen 1976. godine, Bojan (Zvonko) Barać rođen 1971. godine, Dalibor (Stipo) Janković rođen 1973. godine, Goran (Niko) Bobaš rođen 1972. godine, Niko (Pero) Bobaš rođen 1937. godine, Srećo (Franjo) Bobaš rođen 1963. godine, Slavko (Fabijan) Bobaš rođen 1946. godine, Franjo (Mijo) Pušelja rođen 1971. godine, Ljubo (Bariša) Pušelja rođen 1956. godine, Luka (Mato) Balta rođen 1969. godine, Ivo (Niko) Balta rođen 1964. godine, Anto (Mijo) Matić rođen 1963. godine, Ivo (Jozo) Volić rođen 1953. godine, Predrag (Kazimir) Pušelja rođen 1972. godine, Mijo (Ivo) Tavić rođen 1962. godine te Jakov (Ivo) Tavić rođen 1970. godine, priopćeno je ranije iz Instituta za nestale osobe BiH.

Komemoracija za žrtve bit će održana u subotu u 13 sati u Centru za kulturu u Travniku, nakon čega će u 15 sati biti služena misa i obavljen ukop posmrtnih ostataka na groblju Prahulje.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Papa Franjo: Želim biti sahranjen dostojanstveno kao svaki kršćanin, ali puno jednostavnije

Sahranjen Aleksej Navaljni

Više od hiljadu ljudi okupilo se u blizini crkve u kojoj će biti sahranjen Navaljni

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana