Bosna i Hercegovina     | 05.06.2019. 11:29 |

Tadić na petom sastanku stalne konferencije tužitelja u Bukureštu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Glavna tužiteljica Gordana Tadić na petom sastanku stalne konferencije tužitelja u glavnom gradu Rumunije prezentirala je izlaganje o naporima Tužiteljstva BiH i agencija za provođenje zakona u BiH, u borbi protiv terorizma i procesuiranju povratnika sa stranih ratišta. 

Središnje teme konferencije u Bukureštu, odnose se na borbu protiv terorizma i procesuiranje povratnika sa stranih ratišta, zatim financijske istrage i instrumente međunarodne pravne pomoći u oduzimanju nezakonite imovinske koristi, kao i teme u svezi krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima, duž migrantskih ruta, te oblicima organiziranog kriminala koji prate ove pojave. 

Glavna tužiteljica Tadić, imala je izlaganje u kojem je istakla napore Tužiteljstva BiH i agencija za provođenje zakona naše zemlje, u borbi protiv terorizma te procesuiranju pripadnika terorističkih skupina, nakon povratka sa stranih ratišta. 

U svom izlaganju, govorila je o procesuiranim predmetima u proteklom periodu, radu Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i ostvarenoj međunarodnoj suradnji u predmetima borbe protiv terorizma. 

Na sastanku su sudjelovali predstavnici tužiteljskih institucija iz Rumunjske, Srbije, Italije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Albanije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije kao i konsultanti misije OSCE-a. 

Peti sastanak Stalne konferencije tužitelja za organizirani kriminal održava se u Rumuniji uz potporu i organizacju Misije OSCE-a za Republiku Srbiju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Tužilaštvo BiH - Prijedlog pritvora za trojicu osumnjičenih za organizirani kriminal

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana