Bosna i Hercegovina     | 05.06.2019. 11:52 |

U Kalesiji zbog padavina poplavljeni stambeni objekti i putne komunikacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati, bio je 199,47 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 75,90 m3/s, navodi se u Redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata.

U općini Kalesija u utorak 4. juna usljed velikih padavina došlo je do plavljena stambenih objekata i putnih komunikacija na lokalitetu MZ Tojšići, Kikači, Petrovice, Rainci Gornji, Rainci Donji i Vukovije Gornje. Poplavljeno je više stambenih objekta, te su u prekidu dvije lokalne putne komunikacije u naselju Babina luka i Spreča. Istog dana primljena je informacija od OSCZ Kalesija da je došlo do aktiviranja klizišta u naselju Hanzić, MZ Tojšići, MZ Kikači.

U večernjim satima načelnik općine je na prijedlog OSCZ proglasio stanje prirodne nesreće za pogođena područja općine Kalesija.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena u 07.00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je: Bosanski Brod - 615 cm (pripremno stanje), jučer 619 cm, Bosanski Šamac - 499 cm (pripremno stanje), jučer 493 cm i Orašje - 731 cm (pripremno stanje), jučer 724  cm.

Na području Unsko-sanskog kantona vodostaj rijeke Une, u gradu Bihaću u 08.00 sati iznosio je 62 cm, jučer u isto vrijeme iznosio je 62 cm (kritična tačka je 100 cm).  

Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu jutros u 08.00 sati iznosio je 216 cm, jučer je iznosio 215 cm, (kritična tačka je 380 cm).

Na području Zeničko-dobojskog kantona u općini Tešanj u naseljenom mjestu Karadaglije i Jablanica usljed obilnih lokalnih padavina došlo je do naglog povećanja vodostaja Trebačke rijeke, u ovim naseljima. Zabilježeno je mjestimično izlivanje vode na poljoprivredno zemljište, ali bez ugrožavanja stambenih objekata. Nakon prestanka padavina voda se brzo povukla u korito rijeke.

Uslijed obilnih kišnih padavina koje su zahvatile područje Kantona Sarajevo, u popodnevnim satima došlo je do pojave bujičnih voda, začepljenja šahtova i odvoda, što je prouzrokovalo manje kratkotrajno plavljenje pojedinih saobraćajnica i to na nekoliko lokacija.

Na području Unsko-sanskog kantona u općinama Ključ i Bosanski Petrovac zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se i dalje preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo je u utorak 4. juna u 00.34 sata primio informaciju od Policijske stanice Hadžići, da je na Bjelašnici izgubljeno pet osoba (čobana), te da traže pomoć. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite odmah je obavijestio direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS i njegovog pomoćnika za mjere zaštite i spašavanja. Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite KS, u skladu sa propisanim procedurama angažovana je Gorska služba spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite KS, čije su dvije ekipe krenule u potragu za izgubljenim osobama na Bjalašnici.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civile zaštite KS su u 06.05 sati, pronašli izgubljene osobe na lokalitetu Krošnje. Jedna od izgubljenih osoba je bila blago podhlađena dok su ostali u dobrom zdravstvenom stanju (snalaze se u vremenu i prostoru). Pripadnici Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite sa izgubljenim osobama su oko 07.30 sati, stigli do mjesta Opančak čime je akcija spašavanja uspješno završena.

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu, saopćeno je iz FUCZ.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Kadribegović: Mine predstavljaju opasnost i nakon skoro 30 godina od završetka rata

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'