Regija     | 05.06.2019. 09:36 |

Crna Gora danas obilježava dvije godine članstva u NATO-u

FENA Nina Maslo

PODGORICA, 5. juna (FENA) - Crna Gora danas obilježava dvije godine od ulaska u NATO, a predsjednik vlade Duško Marković tim povodom ističe da su te dvije godine potvrdile da je ulaskom u Sjevernoatlantski savez ta država učvrstila sigurnost i bezbjednost, doprinijela stabilnosti okruženja te da su stvoreni preduslovi za razvoj i bolji život njenih građana.

"Prvi put smo dobili priliku da vrijednosti kojima prirodno pripadamo čuvamo i promovišemo zajedno s 28 zemalja saveznica u Alijansi. Učvrstili smo sigurnost i bezbjednost zemlje, doprinijeli stabilnosti našeg okruženja i na suštinski način obezbijedili preduslove za razvoj i bolji život građana. Bez stabilnosti nema napretka – a to najbolje zna i osjeća svaki stanovnik Balkana", naveo je Marković u izjavi za medije.

Crnogorski građani, kako je poručio, mogu da budu ponosni što Crna Gora ravnopravno stoji rame uz rame s najsnažnijim demokratijama svijeta, kroz ulogu saveznika u globalnim izazovima koji dotiču svaki kutak planete.

"To i jeste dio najboljih tradicija Crne Gore, da smo uvijek tamo gdje smo potrebni našim partnerima. Ali danas, za razliku od mnogo drugih prilika u našoj istoriji, mi iza sebe imamo saveznike koji su spremni da nam pomognu u svakom izazovu, i u bilo kojem trenutku“ – kazao je Marković.

Premijer je dodao da je članstvo u NATO-u mnogo više od vojnog savezništva jer ono doprinosi rastu stranih investicija i posjeti većeg broja turista, prenosi RTCG.

„Ono u šta ste mogli da se uvjerite u protekle dvije godine je rast direktnih stranih investicija ne samo iz država članica Alijanse. Članstvo u NATO-u osnovano možemo dovesti u direktnu korelaciju sa investicionim pokazateljima i rekordima u turizmu. Vjerujem i da i oni koji nisu podržavali put Crne Gore u Sjevernoatlantsku zajednicu, danas vide da je ona neodvojiva od našeg budućeg članstva u Evropskoj uniji, kojem je Crna Gora ukupnim društvenim napretkom i preobražajem svakog dana sve bliža",  poručio je crnogorski premijer.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

Više od polovine građana Crne Gore vjeruje da se za glasanje dobiva novac - istraživanje

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo