Bosna i Hercegovina     | 03.06.2019. 20:01 |

Objavljena imena nominiranih za nagradu 'Hasan Kaimija'

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 3. juna ( FENA ) – U Muftijstvu tuzlanskom danas su osim dobitnika Povelje 'Hasan Kaimija' za životno djelo, koja će biti dodijeljena novinaru Salihu Brkiću, proglašeni i nominirani nazivi knjiga koje su ušle u uži izbor za nagradu 'Hasan Kaimija'.

Žiri za dodjelu nagrade „Hasan Kaimija“ koji čine: Amira Turbić Hadžagić, Sead Seljubac i Alen Kalajdžija donio je prijedlog da se u užem krugu među potencijalnim dobitnicima za najbolje djelo iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti nađu:

-  Sanjin Kodrić sa dva djela: „Bošnjačka i bosanskohercegovačka književnost“ i „Kako su  Bošnjaci vidjeli muslimanski orijent i evropski zapad“; zatim Enes Duraković sa djelom „Riječ i svijet Alije Isakovića te Mirsad Kunić sa dva djela: „Čitanje Perijeve zbirke“ i „Teme iz usmene književnosti (o usmenosti pismom)“.

Potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije 'Dani Hasana Kaimije 2019' koja će biti održana u Zvorniku od 6. do 16. juna ove godine., dr. Sead ef. Seljubac kazao je da je u užem krugu potencijalnih dobitnika nagrade Hasan Kaimija za najbolje djelo objavljeno u 2017. i 2018. godini iz humanističkih i društvenih znanosti bilo devet prijavljenih autora.

Pregledom nominiranih prijedloga i prijava za Nagradu „Hasan Kaimija“ za najbolje djelo u 2017. i 2018. godini, te uzimajući u obzir naučnu i stručnu težinu prijavljenih autora i njihovih djela, istaknuto je da je zadatak Žirija bio težak jer su među datim djelima uistinu vrijedne naučne monografije koje tematiziraju i promoviraju neke od fenomena nacionalnih humanističkih i društvenih nauka.

Jedan od kriterija je bio da djelo bude usmjereno na promoviranje bosanskohercegovačkih kulturnih potencijala.

Vodeći se tim kriterijem ocjenjivanja, na prvom mjestu istaknuta su sintetička djela o bosanskohercegovačkom i bošnjačkom identitetu, jer su takva djela izuzetno važna za teorijsko zaokruživanje bosanskohercegovačkog i bošnjačkog kulturnog i nacionalnog identiteta.

Ime dobitnika za nagradu „Hasan Kaimija“ bit će saopćeno 7. juna, a dodjela nagrade upriličena 14. juna.

Manifestacija će i ove godine početi posjetom književnika školama u Podrinju, dok će svečano otvaranje i dodjela Povelje Hasan Kaimija za 2019. godinu, biti održani u petak, 7. juna u sali Doma omladine u Zvorniku u 15.00 sati.

Programom manifestacije planirano je da se održi deset promocija knjiga i publikacija, zatim prigodan vjerski program, a bit će predstavljena i izložba slika te organizirano međunarodno pjesničko veče.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Povelja 'Hasan Kaimija' dodijeljena mr. Mustafi ef. Muharemoviću

Bh. novinar Salih Brkić dobitnik Povelje za životno djelo 'Hasan Kaimija'

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije