Bosna i Hercegovina     | 03.06.2019. 16:02 |

Prigodne marke HP Mostar u povodu 500. obljetnice Da Vincijeve smrti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. lipnja (FENA) - Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu obilježavanja 500 godina od smrti Leonarda da Vincija.

 Jedan od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti čovječanstva rođen je 15. travnja 1452. u talijanskom gradiću Vinci, u blizini Firence, a umro u Amboiseu, u Francuskoj, 2. svibnja 1519. godine. Živio je i stvarao u vrijeme renesanse, jednoga od najkreativnijih razdoblja koje dovodi do velikih preokreta u znanosti i umjetnosti, priopćila je Hrvatska pošta Mostar.

Da Vinci je bio obrazovan i svestran genij koji je bio ispred svog vremena, vođen istraživačkim duhom i neutaživom željom za novim spoznajama. Izuzetno nadaren, zainteresiran za različita područja života od arhitekture i mehanike, matematike i fizike do slikarstva i kiparstva. Njegove ideje su sadržane u više od 6.000 zapisa, a sačuvani crteži otkrivaju briljantnu nadarenost za sastavljanje nacrta nastalih temeljem pažljivog promatranja i preciznog dokumentiranja. Najpoznatija djela su mu zidna freska u blagovaonici samostana Santa Maria delle Grazie u Milanu "Posljednja večera" i "Mona Lisa", najpoznatiji portret svih vremena koji se nalazi u pariškom muzeju Louvre.

Autor maraka je Manlio Napoli, a izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježila 700. obljetnicu smrti Marka Pola

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta