Bosna i Hercegovina     | 03.06.2019. 14:15 |

U nastavku suđenja Bjeliću i drugima prezentirani dokazni prijedlozi odbrane

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Suđenje Hasibu Bjeliću, Emiru Šariću i Feridi Hasić, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) predočavanjem dokaznih prijedloga odbrane.

Odbrana je prethodno izvijestila Sud o tome da još nije došlo do zaključenja sporazuma s Tužiteljstvom Kantona Sarajevo (KS), a što je na posljednjem ročištu najavljeno kao mogućnost. Zastupnik odbrane je dodao da će u tom pogledu biti uloženi dodatni napori.

Istovremeno, odbrana je uputila prigovor na način pribavljanja dokaza u ovom predmetu, ustvrdivši da taj postupak nije bio u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku (ZKP).

Kada se radi o dokaznim prijedlozima, zastupnik odbrane je pobrojao više dokumenata u koje bi trebalo izvršiti uvid, među kojima, su - Potvrdu o registraciji, Dozvolu za obavljanje djelatnosti i više revidiranih finansijskih izvještaja za kompaniju "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija koja se pominje u optužnici, a sve u svrhu opovrgavanja tužbenih navoda i utvrđivanja svih relevantnih činjenica.

U istom kontekstu, predloženo je i izvođenje dokaza po vještaku ekonomske struke Adilu Škami, a radi dokazivanja teze o tome "da se doznake iz inozemstva ne mogu smatrati oporezivim prihodima" i osporavanja drugih navoda iz optužnog akta.

Budući da su zastupnici optužbe zatražili kraće vrijeme kako bi se očitovali o dokaznim prijedlozima odbrane, suđenje u ovom predmetu je prekinuto, a novi pretres zakazan za srijedu, 5. juna.

Radi se o ponovljenom suđenju Bjeliću i drugima, koje je počelo u martu, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

Optužnica Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group", i Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", tereti da su, zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela, utajili porez te da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić 'oprali' veći iznos novca.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv Slovenca iz Stoca zbog utaje poreza

Čeligija osuđen na jednu godinu zatvora za krivično djelo porezne utaje ili prevare

Pravno lice Trgotank d.o.o. Fojnica osuđeno na novčanu kaznu od 2,5 miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo