Bosna i Hercegovina     | 03.06.2019. 12:02 |

Politički komitet PSNATO-a pozvao političare u BiH da ubrzaju dijalog

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović učestvovao je u radu Proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO), koje se danas završava u Bratislavi.

Jedna od tema razgovora na sjednici Političkog komiteta PSNATO-a bila je i situacija u BiH, tokom koje je ukazano da partnerstvo NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom nema alternativu.

Naglašeno je da pojedinačna neslaganja unutar BiH neće poljuljati saveznike i prijatelje, koji, kako je rečeno, žele da BiH ostane bezbjedna zemlja, sa institucijama koje će, uprkos izazovima, ostati demokratske i kredibilne.

Politički komitet PSNATO-a pozvao je sve političke subjekte u BiH da ubrzaju unutrašnji dijalog, s ciljem prevazilaženja aktuelne političke situacije.

Države članice NATO-a pozvane su da pomognu Bosni i Hercegovini da se prevaziđu problemi, prije svega u formiranju vlasti na državnom nivou. S tim u vezi, naglašeno je da je BiH važna za NATO, posebno u pogledu uključivanja u programe partnerstva, kao i u borbu protiv terorizma.

Kako je ocijenjeno na sjednici Komiteta, glavni bezbjednosni izazov za NATO jeste Rusija i njena izražena namjera da, kako je rečeno, utiče na bezbjednosnu arhitekturu Evrope. S tim u vezi, naglašeno je da NATO ne odustaje od politike otvorenih vrata.

Komitet je pozitivno ocijenio procese u Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje su, kako je rečeno, kroz  unutrašnji dijalog i dijalog sa susjednim zemljama, postignuti značajni rezultati. Članovi Komiteta naglasili su da su veliki pomaci naprijed u rješavanju unutrašnjih problema i sporova sa susjedima Republiku Sjevernu Makedoniju učinili poželjnim saveznikom u NATO-u.

U raspravi o 70-toj godišnjici postojanja NATO-a, rečeno je da je NATO nezamjenjiv faktor stabilnosti na globalnom planu. S tim u vezi, istaknuto je da je NATO najpouzdaniji garant bezbjednosti u regionu zapadnog Balkana, što su prepoznale Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Republika Sjeverna Makedonija, koje su, kako je rečeno, kao države članice postale prepoznatljiv dio evroatlantske bezbjednosne arhitekture.

Na zasjedanju Komiteta za odbranu i bezbjednost PSNATO-a, kojim je predsjedavao američki kongresmen Michael Turner, razgovaralo se o značaju poštovanja Međunarodnog nuklearnog sporuzuma iz 2015. godine, kao i o mogućnostima  postavljanja raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

Na početku današnjeg plenarnog zasjedanja, učesnicima su se obratili predsjedavajuća PSNATO-a Madeline Moon, predsjedavajući Nacionalnog savjeta Republike Slovačke Andrej Danko, premijer Slovačke Peter Pellegrini, te pomoćnik generalnog sekretara NATO-a, ambasador Alejandro Alvargonzales, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sastanak Organizacionog odbora za pripremu i organizaciju 105. Rose Roth seminara PSNATO-a

Ademović i Petrović učestvuju u radu 104. Rose Roth seminara PSNATO-a

Delegacija PSBiH u PSNATO učestvovala u radu proljetnog plenarnog zasjedanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo