Bosna i Hercegovina     | 03.06.2019. 10:09 |

Promocija koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Ususret Svjetskom danu okoliša, koji se obilježava 5. juna i koji je ove godine posvećen temi zagađenja zraka, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je u okviru Urban Led projekta organizovao događaj kako bi građanima približio koncept nisko-karbonskog urbanog razvoja, čijom se primjenom može značajno unaprijediti kvalitet zraka u gradovima.

Proteklog vikenda je na platou ispred BBI centra bila postavljena improvizacija izgleda pametnog grada gdje su posjetioci, uz interaktivan sadržaj, mogli saznati više o ovom konceptu i kako promjenom svojih navika mogu dati doprinos očuvanju okoliša.

- Svi mi, svojim svakodnevnim djelovanjem, imamo određeni uticaj na okoliš. Taj uticaj se može i izračunati, koristeći određene formule i podatke o svakodnevnim navikama i potrošnji svakog pojedinca, a nazivamo ga karbonskim otiskom. Koristeći jednostavne mjere štednje vode, struje, goriva i sličnog, svaka osoba je u mogućnosti smanjiti svoj karbonski otisak. On nam pokazuje ono što ljudi obično zaboravljaju, a to je da pojedinac ima značajnu ulogu na smanjenje zagađivanja okoliša i klimatske promjene. Jer, kad se svi pojedinačni uticaji skupe, dolazi do promjena velikih razmjera - istakla je Andrea Muharemović, rukovodilac projekata za okolinski razvoj ispred UNDP-a.

Projekt "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja" (Urban Led), koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a implementira UNDP, fokusiran je na urbane sredine koje u velikoj mjeri doprinose zagađivanju okoliša usljed neodrživog upravljanja gradskom infrastrukturom i neracionalnom potrošnjom energije.

Cilj projekta jeste investiranje u pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u Bosni i Hercegovini kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih gasova.

Projekt se realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i Fondom za zaštitu okoliša FBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana