Bosna i Hercegovina     | 01.06.2019. 19:49 |

U Tuzli poplave i prelijevanje mostova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Na području grada Tuzle došlo je do poplava, te prelijevanja mostova, izlijevanja rijeke Jale i mnogih potoka.

Tako je Most Breške srušen, voda se prelijeva i ugrožene su tri kuće.

U naselju Crno blato 55 potok podiže most, a mostovi Simin Han, Jahići, Tanovići su preplavljeni, te su potrebne vreće da se Jala ne prelije u obližnje kuće.

Potok Mandići zatrpan je od vode i otpada iz Rasovca (urušen potok), a tri objekta su ugrožena.                                                                                                                                           U ulici Ahmeta Kobića odsječen je put prije Borića prema G. Tuzli i odjsječeno je 25 kuća.

U ulici Fikreta Salihovića 180 došlo je do suženje korita potoka.    

U naselju Crvene Njive pokrenuto je manje klizište, a u naselju Grabovica prijeti izlijevanje potoka jer je u istom velika količina otpada.  

Poplava je zabilježena i u Gornjoj Grabovica do 263.                                

Osim navedenog, Metal Krom most je preplavljen, te prijeti opasnost poplave objekta, te iza doma Mramor u ullici Omladinska BB prijeti poplava.                 

Tri kuće su poplavljene u naselju Solana, te jedna u Gornjoj Tuzli.

Zbog kišnih padavina u proteklih 24 sata na području općine Gračanica, došlo je do porasta svih lokalnih vodotoka, a prema informacijama sa terena (predsjednika Vijeća MZ) kao i od strane uposlenika Službe za CZ koji su obišli pojedine lokacije, trenutno stanje je najteže u MZ Orahovica. Izlio se iz korita Bajićki potok i poplavio desetak stambenih  objekata u centru,  preko puta i u blizini škole,  poplavljena je tzv. Isakova ulica i 15 stambenih objekata. Iz svog korita u dijelu D.Orahovice, izlila se i Rašljevačka rijeka, te ima poplavljenih i ugroženih objekata u naselju Karići-Bečići. Izlio se i Basićki potok i prelazi magistralnu cestu M4,  na dionici Ibrića Polje izmedju Orahovice i Miričine, te je na tom dijelu otežan saobraćaj. Na terenu su vozilo policije i vozilo PVJ Gračanica.

Ništa bolje stanje nije ni u MZ Miričina, gdje je došlo je do izlijevanja lokalnog potoka u Miričina-Polje. Ugroženo je nekoliko stambenih objekata, naselje Kovačevići, te dijelovi naselja oko osnovne škole.

Magistralna cesta u dijelu Lohinje, kod firme Tehna i Incom, poplavljena su  na više mjesta (voda prelazi preko ceste). Vozilo Doboj-putevi i patrola PS Gračanica dežuraju na licu mjesta.

Iz svog korita u dijelu D.Orahovice izlila se i Rašljevačka rijeka, u naselju kod faranovog mosta gdje je  velika količina vode koju korito pomenutog mosta nije moglo primiti, i to je uzrok poplavljenih i ugroženih objekata naselje Karići-Bečići.

Prema informacijama sa terena oko 16:30 sati, Rašljevska se rijeka izlila kod Naskine benzinske pumpe, i zaustavila saobraćaj na magistralnoj cesti, saobraća se alternativnim pravcem naselje Guvna-Bajići Kamenica... 

Obzirom da je velika frekventnost vozila a put je uzak došlo je do zakrčenja , te je otvorena nova alternativa. Sva vozila iz pravca Tuzle preusmjeravaju se u Orahovici prema Petrovu i dalje.

Vodostaj rijeke Spreče na mostu Karanovac u 18:00 sati, iznosi 284 cm n/v.

Na području općine Živinice, zbog posljedica obilnih kišnih padavina, došlo je do naglog porasta bujičastih voda na područjima Mjesnih zajednica Višća Donja, Litve ( naselje Golubinjak), Rudar (naselje Ciljuge i Bare) i Dubrave Donje ( naselje Pasci).

Tom prilikom voda je prodrla u 5 stambenih objekata, a više od deset stambenih objekata je okruženo vodom. Također, problem su prouzrokovali i neuređeni odvodni kanali i kanalizacione vode.Od podnevnih sati na iscrpavanju vode iz stambenih objekata i okućnica angažovano je sedam pripadnika PVJ Živinice i dio građevinske mehanizacije JP ViK Živinice i Holex doo.

Stanje na poplavljenim područjima u 16,45 je nešto povoljnije jer je došlo do blagog opadanja vodostaja bujičnih voda. Istovremeno, bilježi se porast vodostaja rijeka Gostelje i Oskove, ali trenutno ne prijete izlivanju iz korita. Ukoliko bi se nastavio kontinuitet kišnih padavina, mogućnost za nastanak poplava na području općine Živinice je sasvim realno. Angažovane snage i sredstva za zaštitu i spašavanje su još uvijek na terenu i provode potrebne operativne mjere, navedeno je u izvještaju Civilne zaštita.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Zbog poplava čapljinski vatrogasci imali više intervencija, u Mostaru se aktiviralo klizište

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo