Stranačke aktivnosti     | 31.05.2019. 16:14 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Program poticaja za poljoprivredu i ruralni razvoj treba biti razvojnog, ne socijalnog karaktera

Vlada Federacije BiH je usvojila program raspodjele sredstava kojim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja poljoprivredi i ruralnom razvoju. Kako je iz Vlade pojašnjeno, cilj ovih izdvajanja su: unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje obima korištenja poljoprivrednog zemljišta s ciljem jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu; povećanje ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda uz poboljšanje kvaliteta njihove zdravstvene i higijenske ispravnosti u skladu sa zahtjevima potrošača; pomoć osiguranju stabilnog poljoprivrednog dohotka i adekvatnog životnog standarda poljoprivrednih proizvođača te postepena harmonizacija i integracija sektora poljoprivrede u Evropsku uniju i na globalno tržište.

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH te članica Odbora za poljoprivredu, kaže da je to zamajavanje javnosti: „Nažalost, i ove godine imamo identičan program poticaja kao i prošle godine, i to s kašnjenjem. Nedostatan je, čak i puno manji od zakonskog minimuma. Najveći nedostatak je to da je program socijalnog a ne razvojnog karaktera. Radi se tek o pomoći preživljavanju poljoprivrednika.“

Ipak, Odbor za poljoprivredu ga je usvojio. Klarić kaže da je ta podrška uslovna: „Podršku je dobio uslovno jer nismo željeli dodatno odugovlačiti s procesom dodjele sredstava s obzirom na to da Vlada ne bi odobrila krucijalne izmjene i onda bismo za nekoliko mjeseci bili u situaciji da odobrimo isti iznos. Ukratko, kao i poljoprivrednici, dovedeni smo pred svršen čin.“ Promjene se mogu očekivati, kaže Klarić, tek sljedeće godine: „Tražit ćemo i kao Naša stranka, ali i u Odboru postoji većina koja je spremna da to podrži, da se već sada krene s pripremama održivog i odgovornog programa za 2020. godinu koji bi zaista sadržao podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju, bez kršenja zakona.“

Također, tražit će i hitno usvajanje Operativnog programa ruralnog razvoja u periodu 2018 - 2021 uz odobravanje finansiranja istog koji bi osigurao razvojnu komponentu održivog razvoja ruralnih sredina i stvaranja novih radnih mjesta.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana