Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 16:20 |

U Prijedoru premijerno prikazan spot za kasidu 'Bijele trake'

FENA Saopćenje

PRIJEDOR, 31. maja (FENA) - U prepunoj sali Mjesne zajednice Raškovac u Prijedoru danas je premijerno prikazan spot za kasidu „Bijele trake“, grupe „Rejjan“ iz Sarajeva.

Umjetnici kroz ovaj projekat podsjećaju na stravične događaje koji su započeli 31. maja 1992. godine na području općine Prijedor, kada je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na njihovim domovima, dok su Bošnjaci i Hrvati na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Rijad Imamović, projekt menadžer i predsjednik Udruženja za promociju multikulturalnosti „Rejjan“, u svom obraćanju tokom premijere je kazao da je ova grupa na svoj način odlučila da govori o bolnim događajima za bošnjački narod.

-Uviđajući činjenicu da i nakon dvije i po decenije od počinjenih genocida nad Bošnjacima u Bosanskoj Krajini i istočnoj Bosni nije snimljen niti jedan dugometražni film, naša obaveza je bila da onako kako to najbolje umijemo – kasidama o Srebrenici i Prijedoru govorimo o našim najvećim ranama – rekao je Imamović.

Grupa „Rejjan“ je prvu kasidu o genocidu nad Bošnjacima „Cvijet Srebrenice“ predstavila 2014. godine, a danas promovišu drugu kasidu, o zločinima u Prijedoru.

-Namijenjena je i nama i njima koji su govorili: “Kod njihovih džamija ne možete samo uništiti minarete. Morate uzdrmati i fundamente, jer će to da znači da ne mogu napraviti novu. Ako to učinite, sami će željeti ići. Otići će sami.

Ipak, naša poruka je da su ostali i opstali. Da su obnovili i izgradili. I ne zaboravite, povratnici su najveće patriote i čuvari jedne i jedine nam Bosne i Hercegovine - kazao je Imamović.

Naglasio je da cilj ove ekranizacije nije poticanje mržnje, netrpeljivosti i stvaranje loše slike Bošnjaka kao naroda, koji pamti samo teške trenutke u svojoj historiji, nego je cilj da kroz ovaj video poduče mlade generacije o snazi bošnjačkog duha, vjere, povratka na svoja ognjišta, ljubavi, plemenitosti i suživota.

Uz podsjećanje na etničko čišćenje, koje je dovelo do ubistva 3.176 građana Prijedora, među kojima je i 102 djece, kasida „Bijele trake“ donosi i poruku mira i dostojanstva. Obnova i rađanje novog života na višestoljetnim prijedorskim ognjištima, uz njegovanje tradicionalnih vrijednosti bošnjačkog naroda, jasna je poruka da se zločin ne isplati.

Premijera spota „Bijele trake“ danas je upriličena pod visokim pokroviteljstvom Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta RS, koji je čestitao umjetnicima na upornom njegovanju sjećanja na neke od najtežih događaja u bošnjačkoj historiji.

 -Ovo je ogroman doprinos kulturi sjećanja na zločin koji je počinjen u Prijedoru - naglasio je Salkić.

To je, kaže, i vraćanje duga svima onima koji su dali svoje živote za našu domovinu i iskazivanje poštovanja i pijeteta prema svima onima koji su ubijeni u stravičnim zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima.

-Ono što se desilo u Prijedoru, po svim karakteristikama se može definisati kao genocied i genocidna namjera onih koji su počinili zločine u Prijedoru. Jer, to što genocid nije presuđen u Prijedoru, ne znači da genocida nije bilo. Brutalna kampanja i priprema za genocid, koja je započeta na današnji dan 1992. godine, a u kojoj su žrtve unaprijed označene i predstavljene kao neprijatelji i prijetnja, ravna je nacističkoj kampanji protiv Jevreja tokom Drugog svjetskog rata - kazao je u svom obraćanju Salkić.

Tekst za kasidu „Bijele trake“ je napisao Dževad Ibrahimović, dok režiju potpisuje Sulejman Muratović. Aranžman i muziku je radio Abdulkerim Popaja, dok je kasida snimana studiju Mekam u Sarajevu. Spot za ovu kasidu je sniman u Prijedoru, Kozarcu, Sarajevu i Beču.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Srbija: Ministar i čelnik SNS-a Vučević u spotu sa zastavom tzv. Republike Srpske Krajine

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom