Bosna i Hercegovina     | 31.05.2019. 14:13 |

Trendovi u korištenju IKT-a za borbu protiv trgovine ljudima

FENA Saopćenje

DOBOJ, 31. maja (FENA) - Obuka o najnovijim trendovima u korištenju informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u borbi protiv trgovine ljudima okončana je danas u Doboju. Obuku je organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) u saradnji s entitetskim Centrima za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Više od 20 tužilaca i sudija iz čitave BiH sudjelovalo je u toj obuci. Cilj obuke je bio unaprijediti praktično i teorijsko znanje učesnika o raznovrsnosti i sofisticiranosti alata IKT-a kako bi se mogli efikasnije boriti protiv trgovine ljudima. Tužioci su razgovarali i o tome kako na bolji način koordinirati rad njihovih ureda i sudova u cilju utvrđivanja i efikasnijeg procesuiranja krivičnih djela trgovine ljudima počinjenih korištenjem IKT-a.   

Težište te radionice bilo je na korištenju tehnologije radi regrutacije, kontrole i iskorištavanja žrtava trgovine ljudima, zatim specijalnih tehnika u vođenju online istraga uz korištenje dokaza pronađenih na internetu, te na korištenju digitalnih forenzičkih alata za praćenje zarade ostvarene od krivičnih djela na internetu. 

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton istakao je predanost OSCE-a u pružanju pomoći BiH u procesuiranju i sprečavanju krivičnih djela trgovine ljudima korištenjem moderne tehnologije.

- IKT postaje sve dominantnija tema među partnerima koji djeluju na polju borbe trgovine ljudima. Zloupotreba tehnologije od strane trgovaca ljudima može u velikoj mjeri povećati regrutaciju žrtava i njihovo iskorištavanje. Zato je izuzetno važno unaprijediti znanja praktičara koji rade na borbi protiv trgovine - naglasio je Berton. 

Regionalni ataše za imigraciju i carine pri američkom Odjelu za domovinsku sigurnost, Katie Bay, izjavila je kako je njena organizacija ponosna što može udružiti snage s Misijom OSCE-a u BiH, centrima za edukaciju sudija i tužilaca i IOM-om u osiguranju edukacije i rasvjetljavanja važnog problema trgovine ljudima.

- Kriminalci i dalje iskorištavaju svoje sugrađane korištenjem sofisticiranijih oblika informacijske i komunikacijske tehnologije kako bi ostali neotkriveni dok vrše kaznena djela. Zbog toga, policija i drugi vladini subjekti moraju takođe naučiti da se bore protiv ovih prijetnji korištenjem interneta u čitavom cyber prostoru. Razmjenom najboljih primjera iz prakse, trendova i istražnih tehnika, naše organizacije imaju veće šanse u borbi protiv kriminala u što spada i trgovina ljudima, te u stvaranju sigurnijih i zaštićenijih zajednica - naglasila je. 

Razgovaralo se i o globalnoj saradnji u borbi protiv trgovine ljudima, praćenju kretanja novca vezanog za trgovinu ljudima i preklapanju istraga na ovom polju. Povećanje izazova zahtijeva efektivniju reakciju, što podrazumijeva dodatne obuke za stručnjake u sudskom sistemu i tužioce, kako bi se osigurao njihov proaktivniji pristup rješavanju ove vrste kriminala, saopćeno je iz OSCE-a. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu