Svijet     | 31.05.2019. 13:13 |

Papa Franjo doputovao u posjetu Rumuniji

FENA Internet

BUKUREŠT, 31. maja (FENA) - Papa Franjo u petak je doputovao u Rumuniju u trodnevno hodočašće širom zemlje koje na mnoge načine kompletira posjetu Ivana Pavla II, prvu papinsku posjetu toj većinski pravoslavnoj zemlji.

Predsjednik Klaus Iohannis sastao se s Franjom na aerodromu i njih dvojica su krenuli na privatni sastanak prije nego što Franjo otvori niz susreta s rumunskim političkim i vjerskim čelništvom.

Franjina posjeta dolazi nakon evropskih izbora koji su oslabili politički centar u bloku, a očekuje se da on govori o pitanjima s kojima se suočava kontinent tokom posjete Rumuniji.

Ključni momenti posjete bit će Franjino predvođenje mise za katoličke vjernike koje uglavnom čine pripadnici mađarske manjine u najslavnijem rumunskom marijanskom svetištu, Sumuleu Ciuc, u istočnoj Transilvaniji. On će također beticifirati sedam grkokatoličkih biskupa koji su postali mučenici tokom komunističke vladavine kada su katolici bili brutalno proganjani.

Franjo će se također sastati s patrijarhom rumunske Prvoslavne crkve u poljednjeljak, u posljednjoj od svojih posjeta siromšnim zemljam u kojima su katolici manjina. Oni su u Rumuniji podijeljena manjina između dvije katoličke struje, rimoaktolika i grkokatolika.

- Dolazim vama da koračamo zajedno - navodi Franjo u video poruci objavljenoj uoči puta.

Papa se danas sastaje i s premijerkom Vioricom Dancilom, čiji su Socijaldemokrati uvjerljivo poraženi na evropskim izborima.

Iako je Franjina posjeta pastoralna, "mogu pretpostaviti da će Sveti otac govoriti i o evropskim temama", izjavio je portparol Vatikana Alessandro Gisotti.

Posjeta Ivana Pavla Rumuniji u 1999., samo deset godina nakon pada Berlinskog zida, prva je posjeta jednog Pape većinski pravoslvnoj zemlji otkako je Veliki raskol podijelio hrišćanstvo u 1054.

Ona je bila obilježena izuzetno srdačnim prijemom za poljskog Papu koji je pomogao u rušenju komunizma. Tokom njegove mise, čuli su se uzvici "jedinstvo, jedinstvo" iz mase, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta