Bosna i Hercegovina     | 30.05.2019. 19:43 |

Predstavljena Knjiga "Milan Kučan, prvi predsjednik Slovenije" (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Knjiga “Milan Kučan, prvi predsjednik Slovenije“ čiji je autor Božo Repe, predstavljena je u Sarajevu u Bošnjačkom insititutu, u ukviru manifestacije History Fest.

Promocija je protekla u formi razgovora moderatora Husnije Kamberovića, kao i publike, s autorom Repeom i glavnim likom njegovog djela, Kučanom.

Repe je prethodno za Fenu izjavio da se djelo sastoji od dva dijela, prvog o životu Milana Kučana od djetinjstva do mladosti, te drugog o političkom aktivizmu koji počinje već u mladim danima i kasnije se podudara i s periodom raspada Jugoslavije.

U dijalogu moderatora i glavnih aktera promocije, Kučan je objasnio više detalja koji su prethodili rascjepu bivše zajedničke države. Smatra da se raspad nije mogao spriječiti, ali jeste mogao biti manje težak da je bilo dogovora. Kasno je bilo za razumne odluke kad je nastao rat, vođen iz Beograda, te je najviše pogodio ljude u Bosni i Hercegovini.

Kučan je objasnio i njegov prijeratni susret s rukovodstvom tadašnje Srbije, odnosno Slobodanom Miloševićem, koji će kasnije biti diskutabilan u javnosti jer je srpska propaganda interpretirala da je tada zastupao stav da Srbi treba da žive u jednoj državi. Kučan je danas potvrdio te svoje riječi, ali i pojasnio da je u srpskoj propagadni izostavljen nastavak te njegove rečenice: „Ali ne na štetu drugih naroda“.

Milan Kučan smatra da Dejtonski sporazum, mada je zaustavio rat, nije ostavio temelj za izgradnju funkcionalne države Bosne i Hercegovine i da ga treba nadograđivati, ali i da je za takvo što potrebno mudrosti, odgovornosti i pritiska međunarodne zajednice koja se, po njegovom mišljenju, nedovoljno bavi ovdašnjim prilikama, u smislu da daje deklarativne poruke, ali ne djeluje konkretno.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3024

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1jVzOogllxKXCu5eM6BBt5lqgkwzbVwZY?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'