Bosna i Hercegovina     | 30.05.2019. 15:56 |

Brojne inicijative na sjednici Gradskog vijeća Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30. maja (FENA) – Najviše vremena na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Goražde, vijećnici su potrošili na pitanja i inicijative koje su upućivali nekoliko sati.

Između ostalog gradonačelniku i njegovim pomoćnicima postavljena su pitanja dokle se došlo sa izgradnjom sanitarne deponije Trešnjica, kada će se projekt izgradnje obaloutvrde prezentovati gradskom vijeću, zašto kasni izgradnja mosta u Vitkovićima, da li su i kada okončani radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Goraždu te da li je firma "Bujice“ ispoštovala rokove.  

Neke odgovore gradonačelnik Muhamed Ramović vijećnicima je ponudio na sjednici, a neke će dobiti u pisanoj formi.

Nakon pitanja da li će grad Goražde dozvoliti gašenje MRK Goražde koji se nalazi u teškoj situaciji, gradonačelnik je izrazio spremnost da pruži podršku klubu s dugogodišnjom tradicijom te je na prijedlog vijećnika Enesa Džemidžića (DF) gradsko vijeće usvojilo i zaključak kojim zadužuje gradonačelnika da organizuje sastanak s predstavnicima MRK i kantonalnih vlasti, kako bi se pokušalo pronaći riješenje.

Podršku vijećnika danas nije dobio zaključak koji je predložila vijećnica Naše stranke Aldijana Smailhodžić, da se prilikom rebalansa ovogodišnjeg budžeta ili izrade budžeta grada Goražda za narednu godinu planira ekonomski kod sa 30.000 KM, u svrhu liječenja u zemlji i inostranstvu teško oboljele djece do 18 godina.  

Gradsko vijeće danas je jednoglasno usvojilo  odluku o pristupanju izrade izmjena Regulacionog plana (RP) Splavište. Prema obrazloženju pomoćnika gradonačelnika iz nadležne službe Envera Adžema, potreba za izmjenama RP u ovom dijelu grada pojavila se nakon zahtjeva građana oko izgradnje novih objekata sa većim gabaritima kojima se ne može udovoljiti u skladu sa postojećim RP.

Sa izmjenama se, po riječima Adžema, nastoji pomoći građanima da privedu namjeni svoja građevinska zemljišta.

Bez duže rasprave, uz nekoliko amandmana, vijećnici su usvojili i Program pružanja usluga komunalne zajedničke potrošnje za 2019. godinu na području Grada Goražda i naselja Vitkovići za što je u budžetu planirano blizu 200.000 KM.

U toku je rasprava o Programu popravke i održavanja cesta od interesa za Grad Goražde u 2019. godini. Obimnim dnevnim redom predviđeno je i razmatranje programa uređenja grada i prigradskih naselja za ovu godinu, zatim odluke o odobravanju izgradnje zdravstveno-stambenog objekta u ulici Zdravstvenih radnika, kao i niz izvještaja. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'