Svijet     | 30.05.2019. 15:12 |

Talibani tvrde da je ostvaren napredak u pregovorima u Moskvi

FENA Internet

MOSKVA, 30. maja (FENA) -  Talibanski zvaničnik izjavio je u četvrtak da je solidan napredak ostvaren u razgovorima s visokim afganistanskim političarima u Moskvi ali da nije bilo pomaka u njihovim nastojanjima da okončaju rat koji traje 18 godina rata njihovoj zemlji te da novi razgovori neće biti potrebni.

Delegacija predvođena šefom talibanskih pregovarača, mula Baradarom Akhundom, sastala se s političarima, uključujući visoke regionalne čelnike i kandidate koji su se suprotstavili predsjedniku Ashrafu Ghaniju na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, u jeku pojačanih diplomatskih napora na okončanju rata.

- Zadovoljni smo uspješnim pregovorima i nadamo se da ćemo nastaviti ovim tempom u budućnosti - izjavio je Mohammad Sohail Shaheen, portparol talibanske delegacije, novinarima nakon sastanka.

Sastanak između visokih talibanskih zvaničnika i grupe političara posljednji je korak u naporima na postizanju mirnog rješenja.

Shaheen je kazao da se o prijedlogu o prekidu vatre raspravljalo ali nije pružio nikakave detalje. Također je ponovio talibanski zahtjev da međunarodne snage moraju napustiti Afganistan prije postizanja bilo kakvog mirovnog sporazuma.  

- Bit ćemo odlučni - povucite strane trupe, odlučni smo da će biti stabilne vlade u Afganistanu i da svi Afganistanci trebaju učestvovati u stvaranju buduće vlade - kazao je.

Spekulacije jačaju da bi talibani mogli pristati na privremeno primirje tokom trodnevnog bajramskog praznika u narednoj sedmici. 

Jedan član talibanske delegacije izjavio je da su ruski zvaničnici kao i vjerski lideri i plemenske starješine tražili prekid vatre. Iako će pobunjenici vjerovatno narediti prekid borbi, malo je vjerovatno da će bilo kakvo primirje biti objavljeno javno, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hamas kaže da izraelski prijedlog nije ispunio palestinske zahtjeve, ali da je u razmatranju

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Katar - Mirovni posrednici nisu približili stavove strana u sukobu u Gazi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu