Bosna i Hercegovina     | 30.05.2019. 13:59 |

Khan: Jednake šanse i ulaganja u najranjiviju djecu moraju biti prioritet države

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afshan Khan okončala je trodnevnu posjetu Bosni u Hercegovini, a fokus posjete bio je na promociji jednakih šansi i većih ulaganja u službe koje štite prava najranjivije djece i porodica.

- Bilo je ohrabrujuće upoznati djecu, porodice, socijalne radnike, nastavnike i partnere iz vlasti te iz prve ruke vidjeti napredak ostvaren u poboljšanju kvalitete obrazovanja i osnaživanja mladih ljudi - rekla je Khan.

Ove godine je, kako kaže, budući da se obilježava 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta, od ključnog značaja da sve vlade za prioritet postave da dopru do što više najranjivije djece, uključujući i djecu koja žive s invaliditetom, djecu izbjeglice i djecu iz manjinskih zajednica.

- To su djeca koja se prečesto nalaze na marginama društva - dodala je.

Khan se susrela s nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Džemaludin Čaušević” gdje su uspješno uključena djeca s poteškoćama u razvoju u sve aspekte školskog života.

Posjetila je i Prvu osnovnu školu Ilidža gdje, uz vršnjake, uče djeca migranati i izbjeglice. Te sarajevske škole pokazuju pozitivan utjecaj koji inkluzivno obrazovanje ima za sve svoje učenike i širu zajednicu.

Khan je sudjelovala na Konferenciji o pravu svakog djeteta da odraste u brižnom porodičnom okruženju, koju je organiziralo Ministarstvo civilnih poslova BiH, Evropska unija i UNICEF.

Sudionici konferencije osvrnuli su se na napredak u reformi sistema brige o djeci, uključujući i zatvaranje velikih institucija, i potrebu za daljim ulaganjima u usluge u zajednici koje su dostupne ugroženim porodicama.

- Komentarišući trenutnu epidemiju morbila u BiH, Khan je ponovila da su vakcine sigurne i istakla koliko su rutinske pravovremene imunizacije važne za svako dijete - navodi se.  

Pomogla je u prezentiranju nove mobilne aplikacije 'Moj kalendar imunizacije' koja pomaže porodicama da se pridržavaju imunizacijskog rasporeda svoje djece.

Khan koja je i UNICEF-ova specijalna koordinatorica odgovora na izbjegličku i migrantsku situaciju u Evropi, susrela se sa djecom izbjeglicama i migrantima i njihovim porodicama u Privremenom prihvatnom centru Ušivak. Tamo UNICEF pruža humanitarnu pomoć u vidu sigurnih prostora za učenje i igru i specijaliziranu zaštitu za djecu bez pratnje i djecu razdvojenu od roditelja.

Zvanična posjeta regionalne direktorice UNICEF-a završena je sastankom s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dodik i Khan potvrdili su zajedničko opredjeljenje za strateška ulaganja za dobrobit djece, posebno u oblasti obrazovanja, s naglaskom na kvalitetno obrazovanje.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'