Sport     | 30.05.2019. 10:09 |

Počinje veliko finale NBA lige između Golden Statea i Toronta

FENA Vanja Tolj

TORONTO, 30. maja (FENA) - Prva utakmica finala sjevernoameričke košarkaške NBA lige između branioca titule prvaka Golden State Warriorsa i Toronto Raptorsa bit će odigrana u noći s četvrtka na petak u 03.00 sata ujutro po našem vremenu. 

Warriorsi će pokušati osvojiti treći uzastopni naslov, odnosno četvrti u zadnjih pet godina, dok je za njihove protivnike ovo prvo NBA finale u historiji ovog kanadskog kluba. 

Prednost domaćeg terena iamju Raptorsi koji su regularni dio sezone završili na drugom mjestu istične konferencije, ali s boljim omjerom od Warriorsa koji su bili prvi na zapadu.

Toronto će biti prvi grad izvan SAD-a koji je bio domaćin NBA finala. Cijela Kanada se nada da Raptorsi mogu na krilima Kawhija leonarda prekinuti niz titula Warriorsa, koji bi novim trijumfom izjednačili učinak Los Angeles Lakersa s početka ovog stoljeća. 

Golden Stateu je to peto uzastopno finale, a četiri naslova u pet godina posljednji put je osvojila ekipa Boston Celticsa 1969. godine. 

Warriorsi će u prvom meču nastupiti bez Kevina Duranta, jednog od najboljih košarkaša današnjice koji se oporavlja od povrede, a koji je u zadnja dva finala osvojio titulu najboljeg igrača (MVP). 

Trenera Golden Statea Steva Kerra može radovati činjenica da će najvjerovatnije biti spreman DeMarcus Cousins, koji se povrijedio već u prvoj rundi playoffa protiv Los Angeles Clippersa, ali Kerr nije uvjeren da će robusni centar biti u potpunosti spreman da igra u finalu. 

Druga utakmica finala na rasporedu je u noći s nedjelje na ponedjeljak u 02.00 ujutro po srednjoevropskom vremenu također u Torontu. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom