Kultura     | 30.05.2019. 10:10 |

U Sarajevu međunarodna konferencija o intepretaciji naslijeđa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - U Sarajevu će od 31. maja do 3. juna biti održana sedma konferencija o interpretaciji baštine koju organizuje “Interpretiraj Evropu”, u saradnji s agencijom “2MB”.

Konferencija “Angažovanje raznolikosti” će okupiti vodeće stručnjake u oblasti interpretacije kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa,  muzealce i predstavnike/ce različitih evropskih institucija u polju naslijeđa iz 25 zemalja svijeta.

To je prva konferencija “Intepretiraj Evropu” koja se organizuje u zemlji koja nije članica Evropske unije.

- Teško da je i jedna evropska zemlja bogata raznolikim naslijeđem kao što je Bosna i Hercegovina. Zbog toga nijedan evropski grad nije bolje mjesto od Sarajeva da se u njemu diskutuje o motu Evropske unije: Ujedinjeni u raznolikostima. Nadamo se da će uzbudljiva konferencija pred nama istražiti šta raznolikost znači u kontekstu savremene interpretacije naslijeđa - poručili su organizatori. 

U okviru konferencije bit će održana 34 predavanja i radionice vodećih stručnjaka na polju kulture i kulturnog naslijeđa, kao i studijska putovanja s ciljem upoznavanja kulturnih, historijskih i prirodnih raznolikosti Bosne i Hercegovine.

 

Konferencija se realizuje u partnerstvu sa: Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Zavod za zaštitu kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Sarajevska žičara, KUD Baščaršija, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej  zločina protiv čovječnost i genocida 1992-1995, Galerija 11/07/95, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini,  Gazi Husrev-begova biblioteka.

Organizacija “Interpretiraj Evropu” djeluje od 2014 kao evropska platforma za saradnju i razmjenu znanja, posebno u istraživanju i obrazovanju. Danas broji više od 900 članova iz preko 50 zemalja Evrope i svijeta. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo